OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Koff teki rock-yhtyeelle nimikko-oluen

leave a comment »

Keravalaispanimo Sinebrychoff on valmistanut rock-yhtye Kotiteollisuuden nimeä kantavan oluen. Rock Kotiteollisuus on mieto vaalea lager. Pakkauksena on vahvan punainen tölkki, jonka takaetiketissä on yhtyeen jäsenten pääkallokuvat ja nimikirjoitukset.

– Me halusimme kehittää oluen, jossa on luonnetta, mutta ei liikaa. Oluen pitää olla myös helposti juotava, Kotiteollisuuden keulahahmo Jouni Hynynen kertoo. – Väristä pääsimme nopeasti sopuun: perinteistä lager-olutta tummempi sävy. Humalan määrä puhutti pidempään, mutta kompromissi löytyi.

Rock Kotiteollisuuden arvoiksi Sinebrychoff kuitenkin ilmoittaa: alkoholipitoisuus 4,7 %-til., kantavierre 10,5 %Pl, katkeroainepitoisuus 16 EBU, väri 12 EBC. Vertailun vuoksi tavallisen Koff III:n arvot ovat:  4,5 %-til., kantavierre 10,0 %Pl, katkeroainepitoisuus 16 EBU, väri 9 EBC. Olut on aromihumaloitu Magnum-humalalla. Rockin ruokasuosituksiksi luetellaan hampurilaiset, makkarat ja muut kesäiset grilliruoat.

Olutuutuus alkaa levitä kauppojen hyllyille maaliskuussa.

Koheltava känniääliö

Kotiteollisuuden Jouni Hynynen on musiikin lisäksi paljon muutenkin esillä julkisuudessa, myös kirjailijana. Julkisuuskuva rakentuu ronskin ”äijäasenteen” varaan. Viinaa – ei siis niinkään olutta tai mietoja alkoholijuomia – juodaan ja runsaasti ja kaikissa yhteyksissä, makkaraa ja pitsaa kiskoen. Naisia vähätellään – kuten kovan pojan täytyykin.

Sinebrychoff aikoo käyttää rock-muusikkoa Rock-oluen markkinoinnissa, houkuttelemassa nuorisoa kuulemaan taiteilijan sanomaa.

Lähinnä koheltavaksi känniääliöksi luokiteltava Jouni Hynynen ja Kotiteollisuus on lähes kaikkein huonoin vaihtoehto olutkulttuurin ja nuorison juomatapojen edistämispyrkimyksiin. Ei tietenkään Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan vuonna 2004 julkaisema Hurriganeskaan (The Hurriganes Lager Beer, 4,5 %) ollut sopiva olutpullon tai -tölkin etikettiin – jo senkin vuoksi etteivät Hurriganesit pitäneet lainkaan oluesta, varsinkaan itse Remu Aaltonen. Hurriganes-vainajien (Albert Järvinen ja Cisse Häkkinen) edelleen elävät kaupunkilegendatkin keskittyvät Koskenkorvan viinan (39 %) humalahakuiseen juomiseen.nokianpanimo / PUP The Nightwish Beer 2004

Bändioluita tehtiin Suomessa jo 90-luvulla

Koheltajaoluiden sarjan aloitti kuitenkin Sinebrychoff jo 1990-luvulla. Leningrad Cowboy IVA (5,2 %) julkistettiin vuonna 1994 ja vastaava mieto vaalea lager-olut Leningrad Cowboy Red Beer (4,5 %) seuraavana vuonna. Mallaskoski Oy, pienpanimo Seinäjoella, palautti koheltajabändin vielä olutpullon kylkeen vuonna 2002 julkaisemalla oluet Leningrad Cowboy Special Lager Beer (4,5 %) ja Leningrad Cowboy Dark Lager Beer (4,5 %).

Nokian Panimo (silloin vielä Pirkanmaan Uusi Panimo Oy  – PUP) teki vuonna 2007 Popeda-yhtyeen solistin Pate Mustajärven nimissä Paten Tumma Täysmallasolut (myöhemmin myös sankarin 50-vuotisjuhlan kunniaksi nimellä Paten Tumma Juhlaolut) -nimisen oluen (4,5 %) sekä vuonna 2004 vaalean Nightwish Beer -oluen (4,5 %), jotka olivat juotavina oluina erittäin onnistuneita tuotteita. Molemmat olivat etikettioluita eli PUP-Nokian normaaleja tuotteita (Kommodori) uusilla etiketeillä. Kesko on juuri (helmikuussa 2013) alkanut tuoda Suomeen Ruotsissa valmistettua Motörhead-olutta, joka on myös laadukas ja maistuva lager. Bastards-lager (4,7 %) oli vastikään OLUTVERKON testiryhmän arvioitavana.

* Lisäksi valikoimissa ovat käväisseet ainakin: Aarne Tenkasen Iso Vaalee! (III-olut, lasipullo 0,33 l.), valmistaja Saimaan Panimo Oy, Lappeenranta; Pelimies Reetun Olut (4,6 %, lasipullo 0,5 %), valmistaja AS Viru Õlu, Haljala, Viro. Tanskalaisomistuksessa oleva Viru-panimo muutti lähes kaikki tuotteensa siinä vaiheessa Frederik-nimen alle – olipa vähällä muuttaa sen panimonkin nimeksi. Näin selittynee laulaja Frederikin (”Reetu”) ja oluen yhteys.

OLUTVERKON Toimitustiimi

Motörhead Bastards Lager, Brands for Fans Sweden AB, Tukholma, Ruotsi; valmistaja Krönleins Bryggeri AB, Halmstad, Ruotsi

4,7 %-til., vaalea pohjahiivaolut, hunajamausteinen lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10 ºC.

Kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 3,29 e. Maahantuoja Kespro Oy, Vantaa.

Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, hyvin runsas, pehmeä, poutapilvimäinen, laskeutuu äänekkäästi siristen melko nopeasti ja jättää epätasaisia kuplia vaahdon pinnalle. Tuoksu on hunajainen, maltainen. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, pähkinämäinen, hunajamainen, tasapainoinen, luonteikas.

Raskasta metallirockia soittavan ”maailman kovaäänisimmän bändin” fanituotteeksi elokuussa 2012 valmistunut ruotsalaisolut yllättää kiinnostavalla laadukkuudellaan. Bastardsia suositellaan nautittavaksi hampurilaisten, grillilihan ja –kalan ja pitsan kanssa – onneksi niiden lisäksi myös ystävien seurassa – lasista tai suoraan pullonsuusta.

Helmikuussa 2013 julkistetaan Kaakkois-Australiasta kotoisin oleva punaviini Motörhead Sacrifice Shiraz (13,5 %) kolmen litran laatikossa, joka on muotoiltu kitaravahvistimen malliseksi. Motörheadin nimissä on myös vodka.

OLUTVERKON testiryhmä

Advertisement

Written by Toimittaja

13.02.2013 klo 12:21

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: