OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

MUFLONI TULI JO ALKOON! – Tutustu nyt koko valikoimaan

leave a comment »

Mufloni Saison de Randonneur (6,8 %) keväällä 2012. © Kuva J.T. Laakso.

Ensimmäinen pyöräretkeilijä-saison oli 4,5-prosenttinen ale, myös pullovalikoimissa.

Beer Hunter’s Panimon katajalla maustettu Mufloni Saison uutuusolut tuli sittenkin jo nyt Alkon hyllylle. Ainakin Porissa ja Helsingissä Arkadiankadun myymalään.

– Vielä eilen (maanantaina 11.2.) saimme kuulla, että olut tulee jakeluun ensi viikon loppuun mennessä, OLUTVERKON testiryhmien sihteeri Jaana Laine kertoo. – Kiitos aktiiviselle ja tarkkasilmäiselle agenttiverkostollemme saimme tiedon käsityöoluthyllyn täydennyksestä nopeasti ja testin toimeksi välittömästi.

* Lue: kaikkien erikoisvalikoman oluiden arviot!  – löytyvät peräkkäin sivun alkupäästä.
* Lue: Myöhästyminen on meidän syy!

* Pienpanimoiden erikoisvalikoima Alkossa 4.2.2013 alkaen:

Seuraavat 11 pienpanimo-olutta kuuluvat Alkon erikoisvalikoimaan.
HUOM! Oluiden pisteytys ei varsinaisesti kerro niiden keskinäistä sijoittumista, vaan pisteet annetaan oluttyylin suhteen.

Mufloni Saison de Randonneur Kataja Edition, Beer Hunter’s Panimo, Pori

6,0 %, kantavierre 15,1 %, katkeroainepitoisuus 42,3 EBU, väri 22,3 EBC, vaalea suodattamaton pintahiivaolut, katajalla maustettu saison.

Kertalasipullo, luonnonkorkki samppanjakiinnityksellä 0,75 l. Alkon vähittäismyyntihinta 16,84 e.

Pisteet 93 / 100.

Väri on vaalea, syvänkeltainen, lähes kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, aluksi runsas, hötöisen kuplainen kuin pakkaslumikinos, laskeutuu ja haihtuu nopeasti. Tuoksu on pehmeän hedelmäinen, sitrusmainen, vienon tyylikkäästi kuivan katajainen. Hienosti toimiva yhdistelmä. Maku on täyteläinen, kuiva, katkeroinen, katajamainen, karhea, voimakkaan luonteikas, kuivan hedelmäinen, kuivunutta appelsiinia, sitruunaakin, metsäinen, havuinen. Voisi sanoa, että tämä on suomalaissävytteinen belgityylinen saison-olut, enemmän kuin mikään edeltäjänsä Suomessa. Uutuus on myös paras Beer Hunter’sin retkipyöräilijä-saison-oluista: Mufloni Kataja edition (6,0 %); Saison De Randonneur (4,5 %); Mufloni de Randonneur (6,8 %).

Valmistusainekset ovat pilsner- ja münchenermaltaat sekä mallastamaton vehnä ja kaura, humalat ovat Tettnanger, Celeia ja Chinook sekä vesi ja hiiva, mausteena katajanmarjat.

Ruokasuositus: riistapaisti ja –ruuat, grillattu lohi ja ahven.

Porilaisen Beer Hunter’s Panimon käsityöolut myöhästyi Alkon teemavalikoiman avauspäivästä (4.2.13) belgialaisen toimittajan kautta hankittujen italialaisvalmisteisten samppanjapullojen viivästymisen takia sekä lukukelvottomiksi levinneiden panimon parasta ennen –päiväysten vuoksi. Uusi PE-tarra on perinteinen paperinen lappu, jossa PE-päiväys on 24.01.2014, siis tasan vuosi. Alkon esitteessä Beer Hunter’s lupaa oluelle oikein säilytettynä kahden vuoden kestävyyden.

Mufloni Kataja-saison on kiinnostavin ja tyylikkäin suomalaisolut uudessa 11 tuotteen pienpanimo-olutvalikoimassa. Täytyy vain toivoa, että Alkon rajoitettu tilaus ei jää tämän hienon oluen ainoaksi tuotantoeräksi. Siitähän ei riitä edes kuluttajan omaan kypsytyshyllyyn.

American Saison, Stadin Panimo, Helsinki

6,5 %-til., kantavierre 15 ºC (Alko: 13,8 %), katkeroainepitoisuus 32 IBU (Alko: 41,5 EBU), väri 26,3 EBC, saison, suodattamaton ja pastöroimaton pintahiivaolut.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 5,03 e.

Pisteet 90 / 100.

Väri on vaalea, punertavan ruskea, lähes kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, tiheä, tasainen. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, aprikoosimainen, hieman sitrusmainen, appelsiinimainen, hennosti mausteinen. Valmistuksessa käytetään ohra- ja vehnämallasta sekä amerikkalaisia käpyhumalia. Olut on hopback-kuivahumaloitu.

Ruokapöydässä vuohenjuuston ja vihannessalaattien kanssa.

Panimo on selvästi petrannut verrattuna syksyn 2012 Syys-Saison (6,3 %) –pientuotantoon.

Zander Winter Ale, Suomenlinnan Panimo, Vantaa

6,2 %-til., kantavierre 14,7 %, katkeroainepitoisuus 54,5 EBU, väri 40,5 EBC, mausteinen pintahiivaolut, ale.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,56 e.

Pisteet 89 / 100.

Väri on tumma, kuparinruskea, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on vaalea, tiheä, tasainen, laskeutuu nopeasti. Maku on keskitäyteläinen, pehmeän maltainen, hedelmäinen, rapsakan ruohoisen katkeroinen, kevyen mausteinen. Miellyttävä, tosin melko vaisu jälkimaku. Valmistuksessa käytetään pale ale-, wiener-, suklaa- ja vaaleaa karamellimallasta, uusiseelantilaisia Motueka-, Pacific Gem- ja Pacific Jade –humalia, pomeranssia ja appelsiininkuorta. Talvioluen nimi Zander tulee Suomenlinnan linnoituksen bastionin mukaan.

Ruokapöydässä paistin ja pasta-jauhelihakastikkeen kanssa.

Vehnäväinö, Teerenpeli Panimo & Tislaamo, Lahti

6,0 %-til., kantavierre 16,6 %, katkeroainepitoisuus 28,6 EBU, väri 76,7 EBC, Weizenbock, suodattamaton pohjahiivaolut.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,98 e.

Pisteet 91 / 100.

Väri on tumma, ruskea, läpinäkymätön, samea. Vaahto on ruskehtava, tiheä, tasainen. Tuoksu on makea, maltainen. Maku on täyteläinen, maltainen, hieman makea, hedelmäinen, leipämäinen, tuoreen ruohoinen. Valmistuksessa käytetyt maltaat ovat pilsner, vehnä ja cara pale ja humalalajike Green Bullet.

Ruokasuositus: lihaisa makkara.

Huvila Oak Porter, Malmgårdin Panimo, Loviisa

7,0 %, kantavierre 17,5 % (Alko: 16,8 %), katkeroainepitoisuus 50 (Alko: 49,4) EBU, väri 250 (Alko: 222) EBC, imperial porter.

Suositus tarjoilulämpötilaksi: 10-12 ºC.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 5,09 e.

Pisteet: 87 / 100. Koff Portteri –asteikolla 84 / 100.

Väri on tumma, ruskea, läpinäkymätön, samea. Vaahto on valkea, tiheä, tasainen. Tuoksu on bourbon-viskimäinen. Maku on keskitäyteläinen, paahteinen, karhea, hienoisesti savuinen. Valmistuksessa mukana uitetut bourbon-viskitynnyrin lastut peittoavat liikaa(kin) portterin hienoja, hedelmäisiä, paahtuneita ja suklaamaisia aromeja.

Vanha tuttu Huvila X-porter (7,0 %; pisteet: 97 / 100. Koff Portteri –asteikolla 94 / 100) on hienoimpia suomalaisporttereita ja Oak Porter (’tammiportteri’) on bourbon-viskitynnyrin lastuilla maustettu versio.

Ruokasuositus: kovat juustolaadut.

Vuonna 2009 perustetun panimon vuosituotanto on 100000 litraa olutta ja siideriä.

Prykmestar Schwarzbock, Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki

6,0 %-til., kantavierre 14,5 %, katkeroainepitoisuus 17,1 EBU, väri 149 EBC, mustaolut, pohjahiivaolut, bock.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,71 e.

Pisteet 88 / 100.

Väri on tumma, ruskea, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, runsas, tiheä, tasainen. Tuoksu on maltainen, saippuamainen. Maku on täyteläinen, makean maltainen, lakritsainen, tasapainoinen. Kaipaa jotakin potkua ja luonnetta. Valmistuksessa käytetään kolmea suomalaista mallaslajiketta ja hentoon katkerointiin saksalaista Magnum-humalaa. Olutta on kypsytetty runsaat kaksi kuukautta ennen pullotusta.

Ruokasuositus: paisti, paahdetut ruuat.

Vuonna 2007 perustetun panimo vuosituotanto on noin 200000 litraa olutta ja siideriä.

VASP:n mieto mustaolut Schwarz (4,5 %) on panimon vanhimpia tuotteita. Miedosta Vehnäoluesta (4,5 %) tehtiin mainio bock-versio (Wehnäbock 6,2 % – Suomen Paras Olut 2012). Mustabock on saksalaistaustaisen Schwarzbierin tyyliin pohjahiivaolut.

Sort Gul Black India Pale Ale, Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska / valmistaja: De Proef Brouwerij, Belgia

7,3 %-til., kantavierre 17,9 %, katkeroainepitoisuus 72,3 EBU, väri 151 EBC, India Pale Ale, musta IPA.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 5,02 e. Maahantuoja: Juomatalo Pikkulintu.

Pisteet 95 / 100.

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Vaahto on valkea, ruskehtava, erittäin runsas ja vankka, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on raikkaan katkeroinen, rapsakka, yrttimäinen, tasapainoinen. Maku on täyteläinen, raikkaan niittykukkamainen, hedelmäinen, appelsiinimainen, vahvasti katkeromainen, lämmittävän pehmeä, aavistuksen verran makea.

Valmistusainekset ovat pilsner-, Maris Otter-, pale caramünch- ja münchnermaltaat, kaurahiutaleet ja paahdetut ohrat, humalat ovat Columbus, Cascade ja Simcoe. Mikkel Borg Bjergsø ja Kristian Klarup Keller perustivat panimon vuonna 2006. Panimoyhtiö valmistaa tuotteensa eri panimoissa useissa Euroopan maissa. Vuosituotanto on 0,7 miljoonaa litraa.

Ruokapöydässä seuraksi sopivat punainen liha, punainen kala, lohikiusaus.

Kings County Brown, Nørrebro Bryghus, Kööpenhamina, Tanska

5,6 %-til., kantavierre 14,7 %, katkeroainepitoisuus 25,1 EBU, väri 141 EBC, brown ale, luomuolut. (Vieraileva panimomestari Garrett Oliver, Brooklyn Brewery, New York, USA)

Kertalasipullo 0,4 l. Alkon vähittäismyyntihinta 5,43 e. Maahantuoja: Juomatalo Pikkulintu.

Pisteet: 89 / 100.

Väri on tumma, mustanruskea, läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, tiheä, tasainen, keskikestävä. Tuoksu on maltainen, paahteinen. Maku on keskitäyteläinen, makean maltainen, paahteinen, melko helposti juotava, hieman yksioikoinen.

Valmistuksessa käytetyt ainekset ovat luonnonmukaisesti kasvatetut carafa-, caramünch-, münchener- ja pale ale –ohramaltaat ja vehnämallas, luomuhumalalajikkeet ovat Summit ja Palisade.

Ruokasuositus: kuiva paistiliha, keitetyt ja paahdetut vihannekset.

Panimon perusti kymmenen vuotta sitten (2003) legendaarinen Anders Kissmayer. Hän kuuluu maailman merkittävimpiin panimomestareiden joukkoon, kuten myös Kings County Brown Alen vieraileva panimomestari Garrett Oliver Brooklyn Brewerystä.  Vuosituotanto on 0,8 miljoonaa litraa.

Laitilan Kukko Ale, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

5,0 %-til., kantavierre 10,8 %, katkeroainepitoisuus 20 (Alko: 43,7) EBU, väri 35 (Alko: 28,9) EBC, puolitumma, suodattamaton pintahiivaolut, ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-15 ºC.

Kertalasipullo repäisykorkilla 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,69 e.

Pisteet 91 / 100.

Väri on tumma, vähintäänkin puolitumma, ruskea, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, tiheä, tasainen. Tuoksu on ruohoinen, katkeroinen. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, tasapainoinen, luonteikas, sopivan kuiva. Miellyttävä jälkimaku.

Ruokajuomana sopii liharuokien kanssa.

Tuplakeisari, Nokian Panimo, Nokia

8,0 %, kantavierre 17,2 %, katkeroainepitoisuus 15,7 EBU, väri 60,4 EBC, vahva lager.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,52 e.

Pisteet 90 / 100.

.

Väri on tumma, ruskean punainen, läpinäkyvä, hieman samea. Vaahto on valkea, kuplainen, niukka, nopeasti haihtuva. Tuoksu on hedelmäinen, marjainen, voimakas. Maku on täyteläinen, karamellimaisen makea, rungoltaan maltainen, tasapainoinen. Hento jälkimaku.

Valmistuksessa käytetään pilsner-, karamelli- ja tummaa ale –mallasta, humalalajikkeet ovat Hallertau Magnum, Spalter Select ja Perle.

Tuplakeisari on panimon suosikkioluen Keisari Münchener Strong (5,7 %, myös 4,5 %) pohjalle suunniteltu vahva bock-tyylinen pohjahiivaolut. Ruokajuomana kinkun, lihaleikkeleiden, imelän liha- ja vihanneskastikkeen kanssa.

Marsalkka Savu, Saimaan Juomatehdas, Lappeenranta / Oxa Oy, Mikkeli

5,5 %-til., kantavierre 14,8 %, katkeroainepitoisuus 81,8 EBU, väri 77,4 EBC, savuolut, lager, suodattamaton pohjahiivaolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi: 9-11 ºC.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,33 e.

Pisteet 88 / 100.

Väri on tumma, ruskea, läpinäkymätön, samea. Vaahto on ruskehtava, tiheä, tasainen, laskeutuu nopeasti. Tuoksu on katkeromainen, maltainen. Maku on kevyt, kuiva, katkeroinen, yksioikoinen. Savuisuutta ei löydy hakemallakaan. Pienpanimotuotteen karheutta on mukavasti mukana.

Ruokasuositus: grillattu liha ja makkara, hiillostettu kala.

Vuonna 1995 perustettu panimo (aluksi Pienpanimo Naapuri Mikkelissä) tuottaa 600000 litraa olutta vuodessa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: