OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut: 140 vuotta Heinekenia – Suomessa edelleen melko tuntematon

with 2 comments

Heineken Lager Beer Premium Quality, Heineken Brouwerijen B.V., Amsterdam, Hollanti
98 / 100 pistettä.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.

* Osallistu OLUTKANSANÄÄNESTYKSEEN! Valitse kaikkein pohjoismaisin suomalaisolut!

Tammikuun 11. päivänä tuli kuluneeksi 140 vuotta hollantilaisen panimojätin Heinekenin panimoyhtiön perustamisesta. Tänään Heineken tunnetaan kaikkialla maailmassa. Myös Suomessa perinteiseen vihreään pulloon pakattu mannermainen lager-olut on ollut runsaat kaksi vuosikymmentä. Maahantuojina on yrittänyt moni toimija, ennen Hartwallia myös muun muassa Olvi. Kuitenkaan tämä kaikin puolin tyylikäs juhlavuoden olut ei ole oikein saanut jalansijaa Suomessa.

Väri on vaalea, vahvasti keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, erittäin runsas, tasainen, jättää laskeutuessaan pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on vaimeasti maltainen. Maku on kevyt, pehmeän maltainen, hedelmäinen, tasapainoinen, tyylikäs, maistuva. Tyylissään lähes täydellinen – vain mietous laskee pisteitä.

Gerard Adriaan Heineken hankki Amsterdamin keskustasta Haystack-panimon helmikuussa 1864. Uusi panimo rakennettiin nykyiselle Stadhouderskaden alueelle vuonna 1868. Heineken Bierbrouwerij Maatschapij N.V. (HBM) –yhtiö perustettiin 11.01.1873 eli tämän vuoden alussa tuli tasan 140 vuotta täyteen. Tohtori H. Elion kehitti panimon laboratoriossa Heineken A-hiivan, jota on käytetty siitä lähtien. Nykyisin Heineken tunnetaan 178 maassa kaikkialla maailmassa. 71 maassa se on markkinajohtaja. Se omistaa 250 olutmerkkiä ja niitä valmistavat panimot. Kokonaistuotanto on 164,6 miljoonaa hehtolitraa ja pelkää Heineken-olutta 27,4 miljoonaa hehtolitraa.

Tämä vuosi sattuu olemaan sama, jolloin alkaa Hartwallin päätuotemerkin Lapin Kulta –oluen historia. Eli vietämme kaksois-140-vuotisjuhlavuotta. Heineken-konserni on ollut vuonna 1836 perustetun Hartwallin omistaja vuodesta 2008. Sekä Heinekenin että Lapin Kullan etiketeissä on vuosiluku 1873.

Torneå Bryggeri AB perustettiin vuonna 1873. Vuoteen 1958 panimon nimi oli Torneå Porter- och Ölbryggeri AB ja vuodesta 1969 Lapin Kulta Oy. Hartwallille panimo myytiin vuonna 1980. Heinekenin omistama Hartwall lakkautti Tornion panimon vuonna 2010. Lapin Kulta on Hartwallin Lahden tuotantolaitoksen päämerkki edelleen.

Suomalaistaustainen Hartwall oli siirtynyt kansainväliseen omistukseen jo vuonna 2002, jolloin se fuusioitui brittiläisen Scottish & Newcastle Plc:n kanssa. Suuri suomalaispanimo on Heineken-jättiläisen kainalossa niin pieni tekijä, että konsernin historiikissakin kerrotaan vain yleisluontoisesti S&N:lle tehdystä osakekannan ostotarjouksesta, mainitsematta kansallisia panimoita lainkaan.

Bryggen Grote Marktilla (keskustorilla) belgialaisten panimoiden parhaita tuotteita esittelevän tyylikkään olutravintolan nimeltä Grand Beer Café Duvelorium. Turismivihjeenä!

J.T. LAAKSO

 4,6 %-til., kantavierre 10,4 p-%, katkeroainepitoisuus 17 EBU, väri 7,0 EBC, vaalea lager.

Kertalasipullo 0,33 l. Tölkki 0,33 l. ja 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,29 e. Maahantuoja Hartwall Oy.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

* Lue lisää: Talven ja joulun kausioluita ravintoloissa, Alkossa ja kaupoissa! – koonnut: OLUTVERKKO – Sinua varten!

* Lue ennakkotietoja: Talvi- ja jouluoluet leviävät Suomessa syksyllä 2012!

Advertisement

Written by Toimittaja

28.01.2013 klo 08:35

2 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kyllä Budmilloorsit (F’cking close water) ovat vielä huanompia, mutta pointti on se että kun tehdään halvalla vain voittoja tavoitellen on selvää, ettei siitä voi tulla herkkua!
  Yli 90% maailmassa juodusta oluesta on tällaista international lager tyyliä, joka on mielestäni kovin kiinnostamaton tyyli, josta en pidä.

  Tykkää

  Seppo Hanste

  29.01.2013 at 08:23

 2. Nojaa, musta Heineken on yks aliarvostetuimmista isoista olutmerkeistä.

  Tykkää

  Janne Siipilehto

  29.01.2013 at 04:31


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: