OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Farssikomedia vahvistaa sahtiin kohdistuvia vanhoja ennakkoluuloja

with one comment

Suomalainen sahti (vas) ja ranskalainen samppanja.

Suomalainen sahti (vas) ja ranskalainen samppanja.

– Nämä Dom Pérignon –sampanjapullot säästetään tuleviin tilanteisiin ja nyt tarjotaan sahtia, omaa kotitekoista sahtia!

Komediateatteri Arenan tuoreessa Tervetuloa! -farssikomediassa maaseudulle asettunut taiteilijapariskunta saa ensivisiitille tulevilta kavereiltaan korillisen maailmankuulua ranskalaista samppanjaa, Alkon hinta 146,90 e / 0,75 litraa. Tervetuliaislasilliset kilistellään kuitenkin kotitekoisella sahdilla, valmistuskustannukset 2,00 e / litra.

Vieraiden pettymys on silminnähtävää – ja jatko arvattavissa. Nainen yököttelee ja sylkee sahdin takaisin lasiin. Mies saa äänekkäitä vatsanväänteitä, kiiruhtaa vessaan ja palaa pitkän tovin päästä nurkasta napatuissa verkkareissa jatkamaan juhlintaa.

Suomalainen perinnejuoma sekoitetaan edelleen usein toiseen, varsinkin nuorison suosimaan kotivalmisteeseen, kiljuun, joka tilanteesta riippuen on useimmiten tapana nauttia keskenkäyneenä.

Sahti – tyylikäs juhlajuoma

Oikein valmistettu ja rauhassa kypsynyt sahti on maukas ja tyylikkään hienostunut, periaatteessa juhlatilaisuuksien perinteinen juoma. Suomalaiset ovat valmistaneet ja nauttineet sahtia jo tuhansia vuosia. Parhaiden sahdinvalmistajien keskuudesta valitaan vuosittain Sahdinvalmistuksen Suomen Mestari.

Suomessa on puolentusinaa kaupallista sahdinvalmistajaa ja paria sahtilaatua saa myös, tosin rajoitetusti, Alkon myymälöistä, vähittäismyyntihinnat 10,03-15,80 e / litra.

Helmikuussa 2002 sahti sai Euroopan Unionin Aito Perinteinen Tuote (APT) –nimisuojan, ensimmäisenä Suomessa. EU:n nimisuojattuja tuotteita Suomessa ovat ”sahdin” ohella ”kalakukko” (2002) ja ”karjalanpiirakka” (2003).

Muita EU-suojattuja suomalaistuotteita ovat ”Lapin Puikula”, Suojattu Alkuperänimityksenä (SAN) vuonna 1997 sekä ”Lapin Poron liha” (2009), kuivaliha (2010) ja kylmäsavuliha (2011). ”Kainuun rönttönen” on Suojattu Maantieteellisenä Merkintänä (SMM) vuonna 2008.

Komediateatteri Arenan Tervetuloa! on alun perin ranskalaisen Carole Greepin vuonna 2005 kirjoittama J’aime beaucoup ce que vous faites (Rakastan kovasti, mitä sinä teet) eli sahdin pilkka on taatusti suomentajan, ohjaaja Marc Gassotin idea. Suomennoksen sahti on alkuperäisessä tekstissä halpahintaista bulkkiviskiä.

Väliajan molemmin puolin äänisuunnittelija Tapio Pennanen on sijoittanut yleisöä viihdyttämään rytmikkään iskelmähumpan, jonka kertosäkeen mukaan ”Niin kaunis on Hämeenkoski – siellä sahti virtaa vaan”. Hämeenkoski, vuoteen 1995 Hämeen läänin Koski, on Sahti-Suomen sydämessä Hämeenlinnan ja Lahden välillä sijaitseva 2121 asukkaan kunta. Sävelmä on Gassotin suomentama ja laulama Lynyrd Skynyrd -yhtyeen hitti Sweet Home Alabama.

* Muuten Tervetuloa! on varsin onnistunut amerikkalaishenkinen keskustelufarssi. Menestyshakuiset Mari ja Konsta (Pihla Penttinen ja Tuomas Rinta-Panttila) ajelevat maalle muuttaneiden ystäviensä Annan ja Eeron (Lotta Lehtikari ja Santtu Karvonen) luokse ensivierailulle.

Kuten farssissa aina, onnettoman sattuman vuoksi viikonloppu näyttää räjähtävän aivan mahdottomaksi: autossa käyty suorasukainen keskustelu kuuluu puhelinsähläilyn vuoksi myös isäntäväelle.

Kotiväki alkaa kostaa halveksuntaa vierailleen, mutta sama vahinko puhelimen kanssa toistuu. Lopulta päädytään suloiseen yksimielisyyteen ja ystävyys vain paranee rehellisyyspuuskan jälkeen. Sahtilasi vaihtuu viskigrogiin; eikä samppanjapulloa avata vieläkään.

Esitykset ovat Helsingissä Aleksanterin teatterissa 26.01.2013 alkaen ja myöhemmin vierailunäyttämöillä eri puolilla maata. Dom Pérignon -samppanjan maahantuoja Moët Hennessy Suomi Oy on yksi näytelmän tukija.

* Lue lisää: Sahdista ja sahtikulttuurista.

Advertisement

Written by Toimittaja

27.01.2013 klo 09:07

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kunnon sahti……..se on Juhlajuomista jaloin……… :)

    Tykkää

    Taavi Riihelä

    28.01.2013 at 20:28


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: