OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

MTV3 uutiset: Suomalaiset haluavat alkoholilakiin lisää sallivuutta

leave a comment »

Tyytyväinen nyt: 42 %. Rajoituksia: 28 %. Sallivuutta lisää: 27 %. Ei osaa sanoa: 3 %.  

Kotimaisia oluita kaupan hyllyllä.

Nykyisin päivittäistavarakaupassa voidaan myydä vain enintään 4,7 %:n alkoholijuomia. © Kuva: J.T. Laakso

MTV3:n Uutisten teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten toiveet alkoholilakin suuntautuvat sallivuuden lisäämiseen, tosin lievästi. Haastattelututkimuksen tuloksia tarkasteltiin MTV3:n Kymmenen Uutisissa tänä iltana (la 26.01.2013 klo 22) sallivuuden lisäämisen (27 %) ja rajoitusten kannattajien (28 %) ryhmissä.  Kokonaisuudessaan 1843 haastateltavasta 42 % kannatti nykyistä alkoholipolitiikkaa.

Alkoholilainsäädäntöä sallivampaan suuntaan kannattavista peräti 73 prosenttia haluaisi oluet ja viinit ruokakauppaan. 8 % kannattaa vähintäänkin vahvan oluen myynnin sallimista ruokakaupoissa. Naisista tätä kannattaa jopa 84 prosenttia ja miehistä 67 prosenttia. Lähes viidennes (19 %) heistä kannattaa olueiden ja viinien lisäksi myös väkevien alkoholijuomien myyntiä ruokakauppoissa. 

Rajoituksia kannattavista melkein puolet (48 %) on sitä mieltä, että paras keino muuttaa nykyistä menoa on laimentaa ruokakaupoissa myytävä olut kakkosolueksi, mutta sitä voisi edelleen myydä ruokakaupoissa ja kioskeissa. Heistä 43 % siirtäisi keskioluen myynnin Alkoon. 8 %:n mielestä kaikki alkoholijuomat tulisi olla myynnissä vain Alkossa.

Suomessa kannetaan nykyisin Euroopan korkeinta olutveroa. Naapurimaan Viron tasoon verrattuna vero on viisinkertainen. Oluen hinnasta noin 60-80 % on veroja.

Alkoholiveroa on nostettu viimeisten neljän vuoden aikana neljä kertaa. – Selvää on että jossain vaiheessa tulee se kipukynnys, että enää ei voida nostaa hintoja ja verotusta, Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen erikoistutkija Christoffer Tigerstedt totesi MTV3:n uutislähetyksessä.

Tigerstedtin mielestä suomalaisten suhtautumisessa alkoholipolitiikkaan on havaittavissa lievää siirtymistä entistä sallivampaan suuntaan.

Alkoholiverolla kootaan tänä vuonna 1,4 miljardia euroa eli seitsemän miljoonaa enemmän kuin viime vuonna.

MTV3-uutisten katuhaastattelussa esiintyi myös kansalainen Silja Home Espoosta. – Olen liberaalilla kannalla elikkä miksei voisi hankkia vahvat oluet javiinit samalla kuin muutakin kauppatavaraa, kun ne nytkin ovat saman katon alla. Nykyinen linja tai sitten vähän vapaampaan suuntaan.

Professori Silja Home on Valtion Teknisen Tutkimuskeskuksen VTT:n emerita-tutkija, joka on seurannut panimotoiminnan mikrobiologiaa laboratoriotasolla 1960-luvulta alkaen.  

MTV3:n Uutisten tilaaman haastattelututkimuksen on tehnyt Think If Laboratories Oy. Lauantaina julkaistun uutisen toimittaja oli Tarja Hakulinen.

Advertisement

Written by Toimittaja

26.01.2013 klo 22:33

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: