OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Pekka Puska: ”suomalaiset alkoholisoituvat tänä päivänä yhä useammin oluella”

with one comment

Kovin ruusuista tulevaisuutta olut- ja juomakulttuurin edistämiseen ei lupaa Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen laatima laaja muistio Sosiaali- ja terveysministeriölle alkoholilain valmistelun tueksi.

AlkoholinkulutusPohjoismaissa61-11

Tilastoitu alkoholinkulutus Pohjoismaissa vuosina 1961-2011. Alkoholiolojen lähihistorian ja nykytilan kartoitus sekä arvio alkoholihaittoja vähentävistä keinoista, THL 2012. HUOM! Kuviossa olevat kirjoitusvirheet ovat THL:n julkaisusta. Klikkaa kuvaa, jos haluat sen isommaksi.

– Kaikkien asiantuntija-arvioiden mukaan tehokkaimpia keinoja vaikuttaa alkoholihaittojen ja alkoholin riskikulutuksen määrään ovat hinta ja saatavuuden rajoitukset,  63-sivuinen kartoitus määrittelee.  – Siksi alkoholihaittojen ehkäisyssä on tärkeä käyttää yleisiä, koko väestöön kohdistuvia toimenpiteitä, joilla rajoitetaan alkoholijuomien fyysistä tai taloudellista saatavuutta.

Suomalaisen alkoholipolitiikan on THL:n mielestä myös jatkossa syytä perustua riittävän korkeaan alkoholiverotukseen sekä alkoholijuomien vähittäismyynnin monopoliin. Viime vuosina toteutetut
alkoholiveron korotukset ovat hieman vähentäneet suomalaisten suurta alkoholin kulutusta. Samalla korotukset ovat tuoneet valtiolle lisätuloja vuodessa yli 300 miljoonaa euroa. Kohtuullisia alkoholiveron korotuksia on THL:n pääjohtaja Pekka Puskan mukaan tärkeä jatkaa.

– Ne vähentävät alkoholin kulutusta, alkoholihaittoja ja haitoista aiheutuvia kustannuksia sekä tuovat valtiolle kaivattuja verotuloja.

Alkoholihaitoista aiheutuneet välittömät kustannukset valtiolle ja kunnille olivat vuonna 2010 noin miljardi euroa. Ennen keskioluen vapauttamista 1969 Suomi kulutti Pohjoismaista vähiten alkoholia. Viime vuosikymmenen puolivälissä Suomi nousi pohjoismaisia kulutustilastoja pitkään johtaneen Tanskan rinnalle ja ohi. Neljässä vuosikymmenessä suomalaisten alkoholin kulutus on nelinkertaistunut.

Mallasjuomat erityisen pahassa asemassa

Etsittäessä uusia, vaikuttavia keinoja alkoholihaittojen vähentämiseen mallasjuomat ovat erityisasemassa: niiden osuus kaikesta Suomessa myydystä alkoholista on miltei puolet. Pääjohtaja Pekka Puska korostaa, että ”suomalaiset alkoholisoituvat tänä päivänä yhä useammin oluella”.

THL esittää, että vakavasti harkitaan päivittäistavarakaupoissa myytävien alkoholijuomien alkoholipitoisuuden ylärajan alentamista Ruotsin tapaan. Kahden eri tutkimuksen mukaan tämä vähentäisi olennaisesti suomalaisten alkoholin kulutusta.

Muina toimenpiteinä THL viittaa alkoholinkäytön säätelyyn liikenteessä, julkisilla paikoilla ja anniskelussa. Lisäksi viime aikoina on saatu lisää tutkimusnäyttöä, että alkoholimainonnan ja markkinoinnin sääntelyllä voidaan vähentää erityisesti nuorten juomista.

Mainokset

Written by Toimittaja

25.01.2013 klo 09:38

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Niin, Pekka Puska halunnee, että suomalaiset vetävät nupin turvoksiin Alkon viinoilla.

    Tykkää

    Petteri Kinnunen

    25.01.2013 at 18:23


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: