OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut: Ruisportteri – olutvallankumousta yhteistyössä

leave a comment »

Imperial Rye Porter, Det Kompromissløse Bryggeri as, Nøgne Ø, Grimstad, Norja; valmistettu yhteistyössä: Terrapin Beer Company, Athens, Georgia, USA
99 / 100 pistettä. Koffin portteri –asteikolla: 102 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.

* Osallistu OLUTKANSANÄÄNESTYKSEEN! Valitse kaikkein pohjoismaisin suomalaisolut!

Yhdysvalloissa viime vuosikymmenten pienpanimoinnostusta kutsutaan olutvallankumoukseksi. Norjan kuningaskunnan olutylpeys, Det Kompromisløsa Bryggeriet kansalliskirjailija Henrik Ibsenin kotikaupungista Grimstadista toteuttaa kumousta USA:n tasavallan Terrapin-pienpanimon kanssa. Onnistuneesti. OLUTVERKON testiryhmä arvostaa ’Keisarillista RuisportteriaKoffin portteriakin (7,2 %) maukkaammaksi!

Väri on tumma, musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, pursuavan runsas, epätasaisen kuplainen, hieman hauras, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on raikas, hedelmäinen, paahteinen. Maku on keskitäyteläinen, tuoreen ruohoinen, yrttimäinen, imelän ruisleipämäinen, tasapainoinen, juotavuuden helppous yllättää. Samettisen pehmeä, tyylikäs, lakritsainen, lämmittävä, rauhoittava.

terrapinryepalealeetiketti

Terrapin-panimon liikemerkissä on kilpikonnan kuva. Sana ’terrapin’ tarkoittaa USA:n kaakkoisosissa esiintyvää suokilpikonnaa. Rye Pale Ale (5,5 % Ruisolut) on panimon ensimmäisiä tuotteita. Se palkittiin kultamitalilla heti vuonna 2002 Great American Beer Festivalin kilpailussa.

Sopii hyvin rauhalliseen nauttimiseen esimerkiksi sikarin, tietokirjan tai hyvän taiteellisen kaunokirjallisuuden (esimerkiksi vuoden 2012 Finlandia-palkitun Ulla-Lena Lundbergin Is (Schildts&Söderströms 2012) / Jää (Teos 2012) tai Lari Junkkarin Olut ja elämisen taito (Kirjapaja 2012)), rauhallisen musiikin kanssa. Jälkiruokana sinällään tai kuivattujen hedelmien kanssa. Ruokailussa luumupossun, paahdettujen kasvisten ja itämaisen imeläkastikkeen kanssa – jos malttaa käyttää makuelämykset ruuan monipuolisten makujen seassa.

Humalalajikkeet ovat Amarillo, Columbus ja Chinook.

Ruisportteri on valmistettu Norjassa Nøgne Ø:n panimomestarin (Kjetil Jikiun) ja yhdysvaltalaisen Terrapin Beer Companyn panimomestarin (Brian ”Spike” Buckowski) yhteistyönä, ainoastaan yksi tuotantoerä helmikuussa 2012 käsityöolutfestivaalille.

Vuonna 2002 perustettu (kuten myös Nøgne Ø), Suomessa tuntematon Terrapin Beer Co on varsinainen vallankumouspanimo: erilaisia ja erityylisiä oluita on tuotannossa lukematon määrä – kotikutoinen Stadin Panimo on ”helppo nakki” Terrapinin rinnalla. Omiin erikoisuuksiin kuuluu olut nimeltä 30 Strong (8,8 %), jonka valmistuksessa käytetään 30 eri ainesosaa. Yhteistyökuvioita on kaikkialla, USA:ssa, Euroopassa (Nøgne Ø:n ohella De Proef Brouwerij, Belgia; sveitsiläisen BFM-panimon kanssa on valmistettu tammitynnyrissä kypsytetty Barley Wine, jonka alkoholipitoisuus on 10,0276 %).

J.T. LAAKSO

9,0 %-til., kantavierre 22 °Pl, katkeroainepitoisuus 45 IBU (Alko: 35 EBU), väri (Alko: 300 EBC), tumma pintahiivaolut, pullossakäyvä ale, rukiinen portteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi ºC.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 10,14 e (erikoisvalikoima 840 plo). Maahantuoja: Juomatalo Pikkulintu, Hki.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

* Lue lisää: Talven ja joulun kausioluita ravintoloissa, Alkossa ja kaupoissa! – koonnut: OLUTVERKKO – Sinua varten!

* Lue ennakkotietoja: Talvi- ja jouluoluet leviävät Suomessa syksyllä 2012!

Mainokset

Written by Toimittaja

14.01.2013 klo 09:17

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: