OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Tukholmaan uusi ”olutkansan eldorado” isojen yhteistyönä

with 2 comments

Carlsberg Sverige, D. Carnegie & Co ja Brooklyn Brewery rakentavat yhdessä uuden pienpanimon Tukholmaan. Nya Carnegiebryggeriet suunnitellaan intohimolla nykyaikaiseksi käsityöpanimoksi, joka rakentuu ruotsalaisten panimotuotantoarvojen varaan. Alkaneen vuoden lopussa käynnistyvä panimo rakennetaan Tukholman Hammarby Sjöstadiin. Kulttuurihistoriallisen suojelukohteen Lumafabrikin omistaa Fabege.

– Nya Carnegiebryggeriet haluaa yhdistää perinteet, uudistushenkisyyden ja laatuajattelun, panimoyhtiön toimitusjohtaja Joakim Losin sanoo. – Näen panimomme eräänlaisena innostavana manifestina ruotsalaiselle olutkulttuurillemme, joka jälleen elää kukoistusvaihetta. Carnegie Porter on Ruotsin vanhimpia tavaramerkkejä ja nyt kuulee historianlehtien havinaa kun ryhdymme rakentamaan omaa panimoa.

Uuden panimon oluet tulevat olemaan pienten tuotantoerien uudistushenkisiä oluita. – Nya Carnegiebryggeriet tulee olemaan paljon muutakin kuin ”vain” panimo: kohtaamispaikka, ravintola, olutkoulu – yksinkertaisesti sanottuna: oluiden eldorado, Losin innostuu.

Hankkeen rahoittamiseksi panimoyhtiö hankkii uusia osakkaita.

Carlsberg Sverige on perinteinen suuri ruotsalainen panimoyhtiö, joka kuuluu tanskalaiseen Carlsberg Groupiin – samoin kuin myös suomalainen panimoyhtiö Sinebrychoff Oy. Carlsberg Sverige muodostetiin vuonna 2001 Prippsin ja Falconin yhdistyttyä. Olutpanimo sijaitsee Falkenbergissä. D. Carnegie & Co on kehittänyt tunnetun Carnegie Porter -oluen vuonna 1836. Carlsberg valmistaa olutta edelleen perinteisellä nimellä. 1800-luvulla alkaneita paikallisia perinteitä kunnioittaen vuonna 1984 perustettu Brooklyn Brewery on arvostettu yhdysvaltalainen käsityöpanimo, jonka tuotteet pohjautuvat enimmäkseen perinteisiin resepteihin.

* Lue OLUTVERKON testiryhmän arvioita Carnegie Porter -oluista.

* D. Carnegie & Co Porter 3,5, Carlsberg Sverige AB, Ruotsi / Carlsberg Bryggerier A/S. Kööpenhamina, Tanska
3,5 %, tumma portteri, folksöl. Lämpötila testissä 14 ºC.
Väri on tumma, punaisen ruskea, läpikuultavan kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, pehmeä, nopeasti laskeutuva. Tuoksu on paksu, paahteinen, maltainen, marjainen. Maku on keskitäyteläinen, maltainen, paahteinen, lievästi ohut, helppo juotavuudeltaan, tasapainoinen, luonteikas. Kaikkien aikojen parhaita porttereita ja huomioitavan alhainen alkoholipitoisuus. Etiketissä suositellaan kokeilemaan ”half & half” –sekoituksena vaalean lager-oluen kanssa.
Kertalasipullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. (Ruotsissa päivittäistavarakaupan vähittäismyyntihinta noin 12 SEK – 1,41 e.)

 * D. Carnegie & Co Porter, Carlsberg Sverige AB, Ruotsi / Carlsberg Bryggerier A/S. Kööpenhamina, Tanska
5,5 %, klass III, tumma portteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi 14-16 ºC. Lämpötila testissä 16 ºC.
Väri on tumma, punaisen ruskea, kirkas, aivan sama kuin miedossa portterissa. Halutessaan voi arvioida hitusen tummemmaksi. Vaahto on ruskehtava, runsas, pehmoinen, tasainen, laskeutuu nopeasti ja kestää pitkään. Tuoksu on hedelmäisen karamellimainen, diasetyylimäinen. Maku on täyteläinen, paksu, hedelmäinen, paahtunut, kahvimainen. Sopii hyvin juustojen ja katkarapusalaatin sekä jälkiruokana suklaan kanssa.
David Carnegie DY alkoi valmistaa portteria vuonna 1836 Göteborgissa ja Carnegie Porter on Ruotsin vanhin edelleen valmistuksessa oleva tuotemerkki. Portteri oli tunnettu vientituote esimerkiksi Kuubassa – luulisi ja toivoisi menestyvän myös Suomessa.
Kertalasipullo 0,33 l. Ei tuontia Suomeen. (Systembolaget Ruotsissa 14,90 SEK – 1,75 e.)

Advertisement

Written by Toimittaja

04.01.2013 klo 09:44

2 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Saas nähdä miten kauan pysyy pystyssä: Carlsberg-konsernin Karhupanimo pari vuotta, Jacobsen panimo Kööpenhaminassa oli suuri ilo suomalaisilla markkinoilla runsaat pari vuotta. Mutta nyt ei kuulu hiiskahdustakaan.

  Tykkää

  Jaakko

  04.01.2013 at 17:51

 2. Ehtivätköhän ennen helsinkiläisiä, jotka puuhaavat myös ruotsinkielistä panimolaitosta Bryggeriet Helsinki Kauppatorin lähelle…

  Tykkää

  Visit STHL

  04.01.2013 at 14:48


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: