OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut: Noki-portteri on skandinaavinen olut

leave a comment »

SoD Scandinavian-Style Porter, valmistaja: Beerhere / Christian Skovdal Andersen, Kööpenhamina, Tanska; valmistuspaikka: De Proef Brouwerij, Lochristi-Hijfte, Belgia
94 / 100 pistettä. Koff portteri –asteikolla 101 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.
* Osallistu OLUTKANSANÄÄNESTYKSEEN! Valitse kaikkein pohjoismaisin suomalaisolut!

beerhereSoDscandporteretikettiVäri on tumma, musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, erittäin runsas, epätasainen, kuplainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on alussa raikas, havuisen katkeromainen, sitten paahteinen, hennosti suklaamainen, hedelmäinen.

Maku on täyteläinen, tunkkaisen tupakkamainen, karhean kahvimainen, paahteinen, tumman suklaamainen, lakritsainen, lääkeyrttimäinen, juotavuudeltaan lämmittävän tasapainoinen. Luonteikas. Jälkimaku on vahva ja pitkä. Valmistuksessa vierteeseen on lisätty sokeria.

SoD” eli ’noki’ on varmaankin ensimmäinen skandinaavisen tyylin perinteinen olut – ainakin nimeltään. Olutta nimitetään kuluttajien keskuudessa myös Baltti Portteriksi; ne ovat kuitenkin yleensä pohjahiivaoluita ja muistuttavat lähinnä tummia lagereita.

Varovainen Beer Here on valmistanut noki-portterista myös toisen version: SoD – Baltic Porter (8,0 %), valmistuspaikka: Det Kompromisløsa Bryggeriet a.s., Nøgne Ø, Grimstad, Norja.

* Pohjoismaista panimoyhteistyötä on valmisteltu jo useita vuosia – tavoitteet kuulostavat hienoilta: Skandinaaviset panimokonferessit (järjestetään jo nyt!), Pohjoismainen olutkilpailu ja –festivaali, Pohjoismainen olut –projekti (Nordic Beer Project) samaan tapaan kuin jo pitkälle edennyt Uusi pohjoismainen ruoka (Ny Nordisk mat) –projekti.

Beer Heren SoD on myös Baltti portteri.

Norjassa valmistettu Beer Heren SoD on Baltti portteri.

Saattaa kuitenkin olla, että kaikkein pohjoismaisin olut on yhdysvaltalaisen Boston Beer Companyn ajoittain pienissä erissä valmistama Samuel Adams Norse Legend, 7-prosenttinen sahti. Norjalaisen Haandbryggerietin Odins Tipple (11 %), ”äärimmäisen yksinkertaisella reseptillä” ja villihiivoilla valmistettu suklainen perinneherkku oli vuosi sitten (2011) kokeiltavana Suomessakin.

skandinaviskebryggerhojskolelogoKööpenhaminassa vuonna 2007 pidetyn pohjoismaisen panimosymposiumin (Nordic Brewer’s Symposium) innoittamina tanskalaiset laativat Nordisk ølmanifest –luonnoksen, jota Suomessakin käsiteltiin pariin otteeseen Valtakunnallisilla Olutharrastuspäivillä ja Olutkulttuurin kehittämisseminaarissa vv. 2007-08.

Kööpenhaminassa toimii Pohjoismaiden ainoa panimokorkeakoulu Skandinaviske Bryggerhøjskole, joka on perustettu vuonna 1925.

Manifestin luonnoksen valmistumista on nyt odotettu viisi vuotta, tosin passiivisesti ja keskustelua on käyty lähinnä vain Tanskassa.

J.T. LAAKSO

7,5 %-til., kantavierre  p-%, katkeroaineet  IBU, väri  EBC, tumma pintahiivaolut, ale, portteri.
Julkistettu 27.06.2012, Kööpenhamina, Tanska. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 ˚C.

Kertalasipullo 0,5 l. Anniskeluhinta 11 e. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu, Hki.

* Osallistu OLUTKANSANÄÄNESTYKSEEN! Valitse kaikkein pohjoismaisin suomalaisolut! 
* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita
* Lue lisää: Talven ja joulun kausioluita ravintoloissa, Alkossa ja kaupoissa! – koonnut: OLUTVERKKO – Sinua varten!
* Lue ennakkotietoja: Talvi- ja jouluoluet leviävät Suomessa syksyllä 2012!

Mainokset

Written by Toimittaja

03.12.2012 klo 08:34

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: