OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut: Brittibitteri ja belgiale ylistävät naista yhteisellä riemulla!

leave a comment »

Naked Ladies, yhteistyössä Twickenham Fine Ales Ltd, Lontoo, Iso-Britannia ja Picorouwerij Alvinne, Moen / Zwevegem, Länsi-Flanderi, Belgia
94 / 100 pistettä.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.

Väri on vaalea, porkkanankeltainen, samea, läpinäkymätön. Vaahto on valkoinen, pursuaa pullosta erittäin runsaana, epätasainen, kuplainen, jättää hennot pitsikuviot lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on hennosti hedelmäinen, kukkaisen katkeromainen. Maku on kevyt, luonteikas, vahvan katkeroinen, kuiva, kevyesti maltainen. Pullon pohjalle jää paksu hiivasakka, joka tuoksuu hienosti hedelmäiseltä ja katkeroiselta, maistuu ruohoiselta.

Alvinne-panimon Marc De Keukeleire on kehittänyt panimon lippulaivaksi oman Morpheus-hiivan Ranskassa keräämistään villihiivoista, joita hän huolellisesti ja aikaa säästämättä viljeli ja kehitteli. Morpheus on kahden korkealaatuisen käymishiivan (Saccharomyces Cerevisae) ja maitohappobakteerien (Lactobacillus) yhdistelmä.

Humalalajikkeet ovat Pilgrim ja Styrian Goldings.

Naked Ladies –oluen on kehittänyt lontoolaisen Twickenham Fine Ales –panimon Tom Madeiros. Alvinnen Davy Spiessens ja Glenn Castelein halusivat toteuttaa oluen omalla Morpheus-hiivalla. Oluen nimi viittaa Twickenhamissa sijaitsevan York Housen puutarhan nymfi-patsaisiin, joita paikallinen kansa kutsuu ’alastomiksi rouviksi’. Twickenhamin panimo valmistaa Naked Ladiesin tynnyröitynä cask ale –versiona.

Tällainen belgialainen mieto, pullossakäyvä, erittäin vaalea ale ei osu käteen ihan joka päivä. Ainakaan Suomessa. Alastomat naiset kirmailevat etiketissä, mutta olut tuo mieleen lähinnä brittiläiset bitter ale –oluet – tosin vaahtoa on aivan tolkuttomasti – sekä, ehkä yllättäen, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ESB-tyylisen Espin: Erittäin Spesiaali Pitteri (4,5 %, 42 EBU).

Suomen kannalta hieno puoli on, että piskuisia kyläkauppoja ja myymäläautoja myöten tämä olut on mahdollista saada erikoisoluita hamuilevan kuluttajan ulottuville – miedon prosentin vuoksi.

Todella vaikuttavan upea uusi tuttavuus. Pisteitä verottaa vain oluen tyylillinen epämääräisyys, hybridi. Twickenhamin panimo on perustettu vuonna 2004, samoin kuin Alvinne, joka sijaitsi alun perin Ingelmunsterissa. Nykyisiin tiloihin Moeniin siirryttiin vuonna 2011. Nimi Alvinne tarkoittaa ”naismaista henkeä” erilaisissa asiayhteyksissä.

Nainen on muutenkin Alvinnen miesten mielessä: marraskuun 17. päivänä (2012) järjestettiin Wrouwen en bier –dag panimolla vetäjänä Sofie Vanrafelghem. Naiset ja olut -päivän teemoja olivat esimerkiksi ‘Olut ja suklaa’, ‘Olutkoktailit’, ‘Naisten valmistamat oluet’.

J.T. LAAKSO

4,4 %-til., kantavierre katkeroainepitoisuus 46 EBU, väri 15 EBC, vaalea pintahiivaolut, pullossakäyvä ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10 ºC.
Kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 3,99 e.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita
* Lue lisää: Talven ja joulun kausioluita ravintoloissa, Alkossa ja kaupoissa! – koonnut: OLUTVERKKO – Sinua varten!
* Lue ennakkotietoja: Talvi- ja jouluoluet leviävät Suomessa syksyllä 2012!

Mainokset

Written by Toimittaja

26.11.2012 klo 08:43

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: