OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut: Suomenlinnan ravintolapanimo on aloittanut laajan pullojakelun

with 3 comments

Helsinki Portteri, Suomenlinnan Panimo, Vantaa / Bitter B Oy, Suomenlinna, Hki
91 / 100 pistettä. Koff portteri -asteikolla 87 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.

Väri on tumma, läpinäkymättömän musta. Vaahto on ruskehtava, lähes olematon. Tuoksu on lakritsainen, lievästi paahteinen. Maku on kevyt, maltainen, lakritsainen, leipämäinen, paahteinen, hienostuneen tyylikäs, samettisen pehmeä, tasapainoinen, juotavuudeltaan helppo. Valmistusainekset ovat wiener-, ale-, karamelli- ja värimaltaat, Fuggles-humalat, hiiva ja järvivesi.

Helsinki Portteri on valmistajan pitkäaikaisimpia tuotteita ja aluksi ainoa suomalainen portteri, jolla on suomenkielinen nimi. Nyttemmin on toinenkin, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kievari Portteri (6,5 %), aluksi Kukko Portteri. Kievari Portteri on poistunut Alkon valikoimasta alkusyksystä 2012! Alkon valikoimassa pistäytyi alkuvuodesta 2012 myös Saimaan Juomatehtaan Marsalkka Portteri (8,6 %). Koffin portterin nimi on Sinebrychoff Porter IV (7,2 %).

Helsinki Portterista on valmistettu muutaman kerran myös käsipumppuhanaversio eli real ale.

Portteri sopii savustetun ja grillatun kala- ja liharuuan sekä äyriäisten kanssa.

Helsingin edustalla Suomenlinnan saaressa Rantakasarmissa toimiva ravintola perustettiin vuonna 1995 ja ravintolapanimon ensimmäiset omat oluet valmistuivat vuonna 1997. Vuoden 2012 loppukeväällä panimo on laajentunut uusiin tiloihin Vantaalle Lahdenväylän tuntumaan ja Suomenlinnan Panimo on alkanut pullottaa tuotteitaan. Moninkertainen tuotanto on siis entistäkin helpompi saada kuluttajalle päivittäistavarakaupassa ja ravintoloissa sekä nyt myös Alkon myymälöissä kautta maan.

J.T. LAAKSO

5,6 %, kantavierre 15,0º Pl., katkeroainepitoisuus 34 EBU, väri 270, tumma portteri.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,96 e. Hanassa 0,5 l., anniskeluhinta 7,50 e, hanassa Ravintola Suomenlinnan Panimo 0,4 l. – 6,60 e.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita
* Lue lisää: Talven ja joulun kausioluita ravintoloissa, Alkossa ja kaupoissa! – koonnut: OLUTVERKKO – Sinua varten!
* Lue ennakkotietoja: Talvi- ja jouluoluet leviävät Suomessa syksyllä 2012!

Advertisement

Written by Toimittaja

19.11.2012 klo 08:36

3 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hyvä pojaaat! Selailin tuossa menneitä ja huomasin Olutverkossa aikanaan olleen jutun Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Jouluportteri-limonaadista, joka oli useina jouluina tuotettu vuosina 1996-2000 ja uudelleen vielä 2006. Se on tai oli vanhanaikainen limonaadi, muistuttaa kokista. Ja tänään oli Hesarissa juttu ruotsalaisten salaisella cocacola-reseptillä vamistamasta juomasta nimeltä JULMUST.

  Eli porttereita löytyy…

  Reino Mäki

  Tykkää

  Reino Mäki

  26.11.2012 at 12:10

 2. KIITOS, Hayke. Olet aivan oikeassa.
  Jutussa tarkoitetaan lähinnä laajassa (eli Alko tai pt-kauppa) jakelussa olevia / olleita pullo- / tölkkipakattuja tuotteita. SJT:n portterit: Marsalkka Portteri 8,6 % viivähti pullopakattuna Alkonkin valikoimassa hetken alkuvuodesta 2012 – ja sitä valmistetaan edelleen, mutta ilmeisesti vain astioituna (maisteltiin lauantaina 24.11.12 Bruuverissa) sekä Marsalkka Erikois Portteri 5,0 % – taisi olla vain yksi erä keväällä 2011, jolloin se sai myös mitalin HBF:n hanasarjassa – saattaisivat olla lähinnä tarkoittamiamme suomenkielellä nimettyjä yleisesti saatavilla olleita Porttereita. StaPan astiajakelussa ollut Jouluportteri (5,4 % – aiemmin Jouluporter 5,2 %) ja vuoden 2010 pt-valikoimissa pullossakin ollut Vanhan Ajan Jouluportteri (4,3 %) sekä vielä pullotettu Ruisportteri (4,5 %) olivat tosi pieniä eriä. Mutta hyvä, että suomenkielinen hieno nimike oli löytynyt niillekin.
  Turkulainen Koulun Portteri (6,5 %) lienee melko harvoin tuotannossa (hanassa lähinnä omassa ravintolassa), ja Pispalan Portterikin (5,6 %) on toistaiseksi jänyt yhden syksyn hanaherkuksi.

  Nyt kun lähdettiin oikein tosissaan asiaan, niin tietenkin pitää mainita nimeltään ja kielivalinnaltaan kaikkein paras suomalaisportteri: Teerenpelin Hullujussi (7,0 %, aiemmin 5,5 %) astioituna. Niin ja HOK-Elannon Kuukauden Hanaolut on parhaillaan MgP:n Talviportteri (6,3 %). Siis hanaolut.

  Täydennämme kuitenkin juttua Marsalkka Portterilla.

  KIITOS tarkkaavaisuudesta!

  OLUTVERKON testiryhmien vetäjä
  J.T. Laakso

  Tykkää

  Toimitustiimi

  26.11.2012 at 08:38

 3. Löytyyhän noita porttereita:

  -Koulu Portteri

  -Plevnan Pispalan Portteri Pikkulinnun Vuosiolut 2011

  -Saimaan Marsalkka Erikois Portteri

  -Saimaan Marsalkka Portteri (Bruuveri Sportteri)

  -Stadin Joulu Portteri

  -Stadin Vanhan Ajan Joulu Portteri

  Tykkää

  Hayke

  23.11.2012 at 14:12


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: