OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Palanen aitoa Tšekkiä nautittavissa Suomessa

with 2 comments

Tšekkiläinen Pilsner Urquell, omassa lajissaan maailman ensimmäinen vaalea lager -olut on nyt saatavilla olutravintoiloiden hanoissa myös suodattamattomana versiona eli Pilsner Urquell Kvasnicový (4,4 %).

Kvasnicový eli ’hiivainen olut’ on tavallisesti tarjolla ainoastaan  Na Parkanu –oluttuvassa panimon kotikaupungissa Plzeňissä. Toinen erikoisversio Tankovná eli ’tankista’ on tavanomaisempi pastöroimaton ja suodattamaton tuoreolutversio, joka pumpataan ilmatiiviisti ilman kaasuja, täyttyvän muovipussin paineella hanaan. Sitä saa yleisesti eri puolilla Tšekin tasavaltaa ja ulkomaillakin.

Kellerbier-tyylinen tuore, hieman samea olut on saapumassa tänään torstaina (8.11.12) useisiin Kalaravintoloihin Helsingissä (Hilpeä Hauki, Black Door) ja Maltaiseen Riekkoon sekä esimerkiksi Gastropub Tuulensuuhun Tampereella ja Olutravintola Birgeriin Hämeenlinnassa. Tulevana maanantaina Urquell-erikoisuus on luvassa HOK-Elannon tšekkityyliseen Ravintola Vltavaan Helsingin asema-aukiolla.

Lue: Pilsner Urquell 170 vuotta!

OLUTVERKON testiryhmät arviovat harvinaisen erikoisoluen kahteen kertaan.

* Pilsner Urquell Kvasnicový, Plzeňský Prazdroj a.s., Plzeň, Tšekin tasavalta / SABMiller PLC, Lontoo, Iso Britannia

4,4 %-til., kantavierre 11,8 P˚, katkeroainepitoi-suus 34 EBU, väri 11,9 EBC, vaalea pohjahiivaolut, lager, pils, suodattamaton kellariolut, Kellerbier (rajoitettu erikoiserä).
Hana 0,5 l. anniskeluhinta 6,90 e. (Normaali versio: Kertalasipullo / tölkki 0,5 l. Alkon vähittäismyynti-hinta 2,98 e / 2,89 e. Anniskelumyynnissä kerta-lasipullo 0,33 l. ja hanaversio 0,5 l., hinta 4,90 e / 5,50 e.)

Pisteet 89 / 100.

(8.11.12) Väri on puolitumma, keltaisen ruskeahko, hieman samea. Vaahto on valkoinen, aluksi runsas, epätasainen, jättää pitsikuvioita lasin reunalle, keskikestävä. Tuoksu on hedelmäinen, hapahko, mätänevän ruohon aromeja. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, karhea, tuoreen raikas, pehmeä, kääntyy hieman metallimaiseen suuntaan, kovan porakaivoveden makuaromeja.

Tavallisesti tämä suodattamaton Kvasnicový-versio on saatavilla ainoastaan Na Parkanu –oluttuvassa Plzeňissä Tšekeissä, mutta joskus erikoisuudella hellitään maan rajojen ulkopuolellakin. Suomeen erä saapui lähinnä helsinkiläisen Kalaravintolat-ryhmän pubeihin torstaina 8.11.2012. Tämä testaus tehtiin heti torstai-iltana, eikä tuote oikein vakuuttanut. Kaivanneeko rauhoittumista pubin olutkellarissa ennen anniskelua?

Pisteet 94 / 100.

(9.11.12) Väri on vaalea, syvän keltaisen, hieman ruskehtava, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, tiheä, jättää pitsikuvioita lasin reunalle, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, aprikoosimainen, kevyesti hapan, voimakkaan maltainen, viljainen. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, pehmeän ruohoisen katkeroinen, kuiva, tuore, herkkä, maukas. Upea erikoisuus.

Suodattamaton Urquell-versio on selvästi parempi tasoittuessaan vuorokauden pubin olutkellarissa. Suomalaisessa ympäristössä nautittuna Urquell ei kuitenkaan yllä samalle tasolle kuin aidossa tšekkiläisessä oluttupamiljöössä.

Kalaravintoloille erityiskiitos siitä, että Pilsner Urquellin suodattamaton versio on hinnoiteltu varsin normaalisti.

Written by Toimittaja

08.11.2012 klo 13:34

2 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Näin varmaankin on asian laita. Tarkensimme siis sanamuotoa artikkelissa. Kaikki kuitenkin tietävät, mitä tällä pilseniläisellä keksinnöllä saatiin aikaan. Kannattaa myös lukea tuo artikkelissa oleva linkki Pilsner Urquellin 170-vuotisjuhlallisuuksiin, joita siis vietettiin tänä syksynä lokakuussa.

  Tykkää

  Toimitustiimi

  12.11.2012 at 15:41

 2. Tarkennus: Urquell ei suinkaan ollut maailman ensimmäinen lagerolut, mutta maailman ensimmäinen VAALEA lagerolut se kuitenkin tiettävästi oli.

  Tykkää

  Hayke

  12.11.2012 at 15:02


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: