OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Arhinmäki naurattaa keskustelua olutkulttuurin tuella

with one comment

– Taiteen ja kulttuurin tukemisessa ollaan siirtymässä uuteen vaiheeseen ja ne erotellaan omille momenteilleen. Taiteen puolella on nyt turha pelätä, että valtion taidemäärärahoilla tuettaisiin vaikka jotain eukonkantoa tai olutkulttuuria, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas) painotti tiedotustilaisuudessa Helsingissä tänään (17.10.2012) keskiviikkona.

”Eukonkanto” ja ”olutkulttuuri” ovat nyt kulttuuripolitiikassa niin tärkeitä esimerkkejä naurettavista ja surkeista toiminnoista, että ministeri käytti samaa kielikuvaa peräti kaksi kertaa lyhyessä puheenvuorossaan.

Erilaisten juomien maistelua ja vertailua 2000-luvun Suomessa.

EI olutkulttuurille – KYLLÄ olutkulttuurin kehittämiselle!

Suomessa ei ole mitään perusteita tukea eikä vaalia olutkulttuuria tai laajemmin juomakulttuuria. Ei taloudellisessa mielessä eikä aatteellisesti.

Kokonaan toinen asia on olutkulttuurin kehittämisen tukeminen.

Vastuullinen olutkulttuurin ja laajemmin juomakulttuurin kehittäminen ansaitsee kaiken tuen: taloudellista panostusta ja henkis-aatteellista tukemista.

Tätä tukea voi perustella kansankulttuurin, paikalliskulttuurin, kansanterveyden, elinkeinotoiminnan ja vaikkapa tasa-arvon ja eurokansalaisten tasavertaisten oikeuksien turvaamisen perusteilla.

* OLUTKULTTUURIIN tämän päivän Suomessa liittyy runsaasti kielteisiä piirteitä: olutta ja alkoholijuomia ei nautita vaan juodaan usein humalahakuisesti ja liian paljon. Kilpailu jakelussa on johtanut laittomuuksiin: myydään alaikäisille ja päihtyneille. Alkoholin väärinkäyttö ja känniääliö-käyttäytyminen kukoistavat edelleen. (Olut)Alan omavalvonta on jäänyt mainostoimistokikkailuksi jopa alkoholilainsäädännön noudattamisessa. Kieltolakihengen Suomeen aiheuttamat hassuhkot määräykset ja rajaukset saavat osakseen makeat naurut – ja / mutta samalla rapautuu lainsäädännön kunnioitus.

* VASTULLINEN OLUTKULTTUURIN KEHITTÄMINEN tarkoittaa nimensä mukaisesti suomalaisten juomatapojen kehittämistä eli muuttamista nykyisiin verrattuna toisenlaisiksi. Vastuullinen kehittäminen edellyttää toimijoiltaan aktiivisuutta, koulutusta, valistusta. Tavoitteena on niin oluen kuin muidenkin alkoholijuomien maistelun, vertailevan tutustumisen ja nauttijoiden keskinäisen seurustelun painottaminen määrällisen juomisen, humalahakuisuuden, häiriökäyttäytymisen, rikollisuuden (muunkin kuin alkoholirikollisuuden) karsimisen kustannuksella.

Tähän vastuulliseen kehittämistoimintaan viisas ja vastuullinen valtio ilman muuta osoittaa resursseja ja poliittista tukea.

–  OLUTVERKKO

Advertisement

Written by Toimittaja

17.10.2012 klo 12:08

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

 1. Puhuu vähän mutta asiaa. Löytyykö sittenkin joltain kannatusta muuttaa ihmisten juomatapoja sen sijaan että otetaan liiketoiminnasta pohjaa pois.
  Alkoholin ja sen kaltaisten tuotteiden valmistus onnistuu kyllä kotonakin jos niikseen, ja aina sitä saa vaikka (pahan tyyssijat) ravintolat lakkautettaisiin koko maasta.
  Hyvänä esimerkkinä vastaavasta ajattelusta toimii nuuska. Myynti kielletty Suomessa jo aika päivää sitten, vaan vielähän tuota on saatavilla jos ja kun viitsii vähän nähdä vaivaa.

  Hyvä että Paavo oli paikalla.

  Tykkää

  Markus Mäkelä

  17.10.2012 at 16:32


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: