OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Plevnan ensimmäinen sahti onnistui!

leave a comment »

Tamperelainen Koskipanimo Oy on Suomen uusin sahtipanimo. Ensimmäinen erä suomalaista perinnejuomaa valmistui tänään 10.10.2012, Aleksis Kiven päivänä.

Koskipanimon Unto sahti. © Kuva J.T. Laakso

* Unto Sahti, Koskipanimo Oy, Plevna, Tampere

8,0 %, tumma sahti. Sahtimestari Sam Viitaniemi. Valmistunut Aleksis Kiven Päivänä 10.10.2012.
Hana (keg) 0,5 l. Anniskeluhinta 9,50 e; 0,25 l. 5,0 e.

Pisteet 92 / 100.

Suomi on saanut uuden sahtipanimon! Plevnassa Tampereella toimiva Koskipanimo Oy valmisti ensimmäisen sahdin valikoimaansa 10.10.2012, Aleksis Kiven päivänä. Sahti on saatavilla Panimoravintola Plevnan lisäksi muutamassa muussakin olutravintolassa: Old Bank, Turku, Opus K., Lohja, Kolme Lyhtyä, Lappeenranta sekä Helsingissä St. Urho’s Pubissa, OlutHuone Kuikassa ja Oluttupa Viidessä Pennissä sekä Olutravintola Pikkulinnusta, joka parhaillaan viettää Mansevestiä.

Väri on tumma, punertavan ruskea, läpikuultava, samea. Vaahto on väritön niukka kuplarivi lasin reunoilla. Tuoksu on hedelmäinen, banaanimainen, katajainen. Maku on täyteläinen, pehmeä, makea, maltainen, leipämäinen, hedelmäinen, banaanimainen, raikkaan omenainen. Hedelmäinen makeus on lähes karamellimainen – ei kuitenkaan lainkaan liikaa makea. Jälkimaussa nousee vahva katajainen aromi lämmittävästi potkaisten. Kokonaisuus on maukkaan tasapainoinen.

Sahti on valmistettu sahtimaltaasta (87 %) ja ruismaltaasta (13 %), käytetty leivinhiivalla. Katajat on hankittu Metsä-Paavolan tilalta, jonka karjalle Koskipanimo toimittaa panimotoiminnasssa syntyvän mäskin.

Suomen uusimman kaupallisen sahdintekijän ensimmäinen sahtierä on onnistunut erinomaisesti. Toivomus tulevaisuuteen: sahti pysyvästi ravintolapanimon tuotanto-ohjelmaan – vaikkapa muutama erä vuoden mittaan: jouluksi, pääsiäiseksi, juhannukseksi ja kekriaikaan. Ilman muuta St. Urho’s Pubin ja Lahden Metron sahtiviikoille vuosittain toukokuussa.

Tyylinmukaisuuden pisteitä verottaa sahdin hienostuneisuus, tasapainoisuus, juotavuus – kaikki nämä käsityöperinnesahdin karheuden kustannuksella. Toisaalta juuri näiden ominaisuuksien vuoksi tälle sahdille löytyy varmasti myös nauttijoita ja kokeilijoita, jotka eivät pety.

Perinnettä rikkoo myös astiointi 30 litraisiin terästynnyreihin (keg), joista sahti pumpataan hiilidioksidin ja muiden ponnekaasujen avulla hanaan.

Sahtimestari Sam Viitaniemi on nimennyt ensimmäisen sahtinsa syyskuussa edesmenneen toimittaja Unto Tikkasen (1952-2012) muistoksi. Tikkanen kirjoitti myös sahtiaiheisia artikkeleita.

– J.T. Laakso

* Lue lisää Sahdista ja tutustu Sahtiarvioihin!

Mainokset

Written by Toimittaja

10.10.2012 klo 15:09

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: