OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut: Perusbrittiläinen olutherkku on bitter ale

leave a comment »

Ridgeway Bitter, Ridgeway Brewing, Beer Counter Ltd, South Stoke, Oxfordshire, Iso Britannia; valmistuspaikka: Tring Brewery Company Ltd, Tring, Hertfordshire, Iso Britannia
93 / 100 pistettä

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.

Olutfestivaali The Great British Beer Festival  (7.-11.8.) alkaa huomenna tiistaina Lontoossa, kesäolympialaisten hulinassa. Sen kunniaksi OLUTVERKKO testaa perinteistä englantilaista bitter alea, jota pidetään myös ”pullotettuna, elävänä tynnyrioluena” – Real Ale in a Bottle.

Väri on puolitumma, syvän keltainen, valoa vasten ruskehtava, läpikuultava, sameahko. Vaahto on valkoinen, keskirunsas, tiheä, pehmeä. Tuoksu on katkeroinen, heinämäisen kuiva. Maku on kevyt, hedelmäinen, luumumainen, tummaa kypsää ja samalla tuoretta kovaa luumua, katkeroinen, tasapainoinen, juotavuudeltaan helppo.

Bitter ale on kenties selkein brittiläinen perusoluttyyli. Panimo käyttää Maris Otter –mallasta sekä kahta tuoretta käpyhumalaa, perinteinen Challenger ja uudempi kehitelmä Boadicea.

Ridgeway Bitteriä maistellessa alkaa miettiä, että jos olutkulttuuri eli juomatavat ja ihmisten arvostus suuntautuisivat tällaiseen olueen, ei kellään voisi olla mitään sitä vastaan. Olut on niin maukas, maltillinen, mieto, hieno, että se tuskin maistuu alkoholin väärinkäyttäjille.

Brittiläinen oluenkuluttajajärjestö CAMRA suosittelee myös pulloihin pakattua cask ale -olutta, Real Ale in a Bottle.

Oluen ja panimon historia ulottuu kauas vuoteen 1774, kun W.H. Brakspear & Sons –panimo aloitti Oxfordshiressa. Niin nykyaikaiseksi on maailma mennyt Iso Britanniassakin, että perhepanimo Brakspear jouduttiin myymään vuonna 2002 ja vähän myöhemmin lopettamaan. Brakspearin viimeinen panimomestari Peter Scholey perusti kuitenkin perinnetietoisen Beer Counter –yhtiön, joka valmistaa edelleen englantilaisia olutlaatuja ”käenpesäpanimona” eli valmistus tapahtuu muissa panimoissa, pääasiassa Sussexin Hepworthissa: Hepworth & Co Brewers Ltd. Ridgeway Bitter on valmistettu vuonna 1992 perustetussa Tring Brewery Co -panimossa.

Ridgeway on nimetty keskiaikaisen tien mukaan.

J.T. LAAKSO

4,0 %-til., kantavierre  p-%, katkeroainepitoisuus  EBU, väri  EBC, tummahko pintahiivaolut, ale, bitter ale; Real Ale in a Bottle.

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 4,49 e. Maahantuoja Diamond Beer Co Oy.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.
* Lue lisää: Kesän kausiolutarvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

06.08.2012 klo 09:40

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: