OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut: Punk-henkeä IPA-päivää odotellessa

with one comment

Punk IPA, Brewdog Ltd, Fraserburgh, Skotlanti, Iso Britannia
93 / 100 pistettä

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.

Elokuun 2. päivänä vietetään  IPA-vuosipäivää (Annual #IPADay) kautta sivistyneen maapallon. Huolellista ja vastuullista käsityöolutpanimokulttuuria vaaliva merkkipäivä aloitettiin USA:ssa vuonna 2011.

Jo tänä vuonna järjestetään IPA-päivä myös Suomessa: Helsingissä oluen ystävät kokoontuvat tutustumaan brittiläiseen India Pale Ale –oluttyyliin ja etsimään erilaisia vahvasti katkeroituja ipoja. Tule mukaan tutustumaan, maistelemaan, kohtuullisesti!

BrewDogin Punk IPA:n väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, olemattoman niukka. Tuoksu on voimakas, sitrusmaisen katkeroinen, hunajainen, ketokukkamainen. Maku on täyteläinen, pehmeän maltainen, hunajainen, paksu, nektariinimainen, kukkainen, valkoapilamainen, hieman kuiva, heinämäisen katkeroinen. Vahva, katkeroinen jälkimaku kestää pitkään.

Punk IPA on valmistettu itsetietoisesti ilman lisä- ja säilöntäaineita punkkareille. Valmistuksessa käytetään Marris Otter Extra Pale –mallasta. Humalalajikkeet ovat Chinook, Simcoe, Ahtanum ja Nelson Sauvin. Tynnyriversio on myös kuivahumaloitu.

Kaiken kokeneelle aikuiselle punkkarille Punk IPA ei ehkä kolahda – enää – hyökkäävästi. Pari vuotta sitten Punk IPA oli vielä vahvempaa (6,1 %) ja katkeroisempaa (64 EBU). Mutta jos punk-asenne on edelleen tätä, niin maailma makaa hyvässä jamassa, ja voitaneen odotella edelleen parempia aikoja…

Punk rules – OK!, aikoinaan sanottiin, ja se pysyy mielessä. IPA-oluttyylin vahva katkeroisuus sopii mainiosti punkin maailmaan.

Vuonna 2007 aloittaneen skotlantilaispanimon kaikki tuotteet ovat persoonallisia, omintakeisia, kuvia kumartelemattomia ja toimintaa leimaa älyllinen huumorintaju. Punk IPA –pullon etiketin mukaan olut on ”postmoderni klassinen pale ale”.

J.T. LAAKSO

5,6 %-til., kantavierre 12,7 p-%,OG 1053, katkeroainepitoisuus 45 IBU, väri 12,9 EBC, vaalea pintahiivaolut, India Pale Ale IPA. 

Hana 0,5.l. Anniskeluhinta 8,50 e. Myös kertalasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,50 e. Maahantuoja Diamond Beverages Oy, Hki.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.
* Lue lisää: Kesän kausiolutarvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

30.07.2012 klo 09:01

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kannattaa huomioida, että keg-versio (5,4%) Punkista on täysin eri makuista kuin pulloversio(5,6%).
  Tähän vaikuttaa mm tuoreus. Kegit ovat yleensä n kuukauden päästä valmistumisesta kiinni hanoissa, kun taas suomeen saapuvat pullot ovat (yleensä) n 4kk ikäisiä.
  Kegissä laatu pysyy parempana näissä vahvasti tuorehumaloiduissa oluissa jo vähäisemmän oksidaationkin takia.

  Tykkää

  Sepi

  30.07.2012 at 14:39


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: