OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut: Saunaoluessa löytyy saunan aromeja!

leave a comment »

Olvi Suomalainen Saunaolut, Olvi Oyj, Iisalmi
93 / 100 pistettä

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.

Perinteisten Suomalaisen Saunan Päivän (9.6.) ja viikonloppuna pidettyjen Ikaalisten Saunafestivaalien (13.-15.7.) tunnelmissa kelpaa testata kotimaista saunaolutta.

Väri on vaalea, hailakan keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, niukka, tiheä, nopeasti haihtuva. Tuoksu on raikas, hunajainen, yrttimäinen, hieman makea, hennon katkeroinen. Suutuntuma on paksun pehmeä, maltainen, hieman makea. Maku on kevyt, raikas, pehmeän maltainen, hennosti hunajainen ja yrttimäinen. Mieto miellyttävä jälkimaku.

Upea erikoisuus on koivumainen, saunamainen aromi, joka tuntuu niin tuoksussa kuin maussakin. Koivuinen aromi saattaa olla psykologisten tekijöiden seurausta, mutta miellyttävän mukavasti se tulee esille. Luonnonveden ääressä kesäisen saunaillan maukas ilostuttaja!

Olvin Saunaolut on pakattu englantilaisen pintin (pint = 0,568 litraa) vetoiseen tölkkiin. Alumiinitölkin etikettipainatus on erityisen onnistunut. Puulauta selkeine syineen ja raikas vihreä koivunlehti, aivan kuin vihdasta / vastasta iholle irronnut.

Saunaolutta valmistettiin  kesäkuusta 2010 alkaen vuoden verran myös vahvana (5,3 %) versiona, Alkon vähittäismyyntihinta oli 1,58 e / kierrätyslasipullo 0,33 l.

Julkaisemme artikkelin alaosassa miedon ja vahvan Saunaoluen rinnakkaisarvion syksyltä 2010.

J.T. LAAKSO

4,7 %-til., kantavierre 10,9 p-%, katkeroainepitoisuus 16 EBU, väri 7,0 EBC, vaalea pohjahiivaolut, lager, pastöroimaton.

Tölkki 0,568 l., vähittäismyyntihinta 3,09 e.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.
* Lue lisää: Kesän kausiolutarvioita

Olvi Suomalainen Saunaolut, Olvi Oyj, Iisalmi  (yhteistesti saunassa 20.06.2010)

* KESKI (K) 4,7 %-til., kantavierre 10,9 p-%, katkeroainepitoisuus 16 EBU, väri 7,0 EBC, vaalea lager, pastöroimaton. Tarjoilulämpötila alkaen 12 °C.
Tölkki 0,568 l., vähittäismyyntihinta 2,99 e.

* VAHVA (V) 5,3 %-til., kantavierre Alkon mittaus: 11,8 p-% (Olvi: 12,4 p-%), katkeroainepitoisuus 12 (18) EBU, väri 8,6 (7) EBC, vaalea lager, pastöroimaton. Tarjoilulämpötila alkaen 9 °C. HUOM! Tuntematomasta syystä (V):n ominaisuudet eroavat Alkon ja Olvin ilmoituksissa toisistaan. Tässä mainitaan molempien antamat tiedot.
Kierrätyslasipullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 1,58 e; 6-monipakkaus 9,48 e.

 

Molempien oluiden väri on vaalea, keltainen, kirkas, vahva (V) on selvästi värikkäämmän keltainen. Oluet vaahtoavat vitivalkoisina, runsaasti, tasaisesti, pumpulimaisen pehmeästi. Keskioluen (K) vaahto haihtuu nopeasti kokonaan, (V):n vaahto on kestävä ja muodostaa kauniita pitsikuvioita lasin reunoille.

Tuoksu on melkoisen vaisu (K), maltainen, hennosti katkeroinen (V). Suutuntuma on kevyt (K), hennosti maltainen (V). Maku on kevyt, maltainen, tasapainoinen, tyylikäs (K); kevyt, maltainen, hedelmäinen, katkeroinen, tasapainoinen, tyylikäs, keskiolutta luonteikkaampi ja vahvempi (V). Molempien versioiden makusävyt hieman syvenevät kun olut lämpenee, mutta helppo juotavuus, pehmeä maltaisuus ja mainio sopivuus niin saunomisen kuin saunan jälkeisen aterioinninkin yhteydessä säilyy.

Olvin Iisalmen panimon taitavat panimomestarit ovat saaneet Suomalaiseen Saunaolueen ihmeellistä kesäistä saunan taikaa. Kokonaisuutena molemmissa, myös keskioluessa, on jännittävä saunan ja vihdan aromisävy. Etiketissä saunan pukuhuoneen ruskean lautaseinän päälle on tarttunut kirkas, puhtaanvihreä koivunlehti vesipisara pinnalla kuin vastasta mukaan takertuneena tai raikkaan kesäsateen jälkeen metsästä taitellusta vastasta irronneena. Kuva yhdistettynä Suomalaisen Saunaoluen nimeen saattaa vaikuttaa psykologisesti tunnelmaan. Tai sitten Suomalaisessa Saunaoluessa todella on mukana saunan lämpimiä, puhtaita aromeja!

Testiryhmä nautti kesäisenä, aurinkoisena sunnuntaipäivänä puulämmitteisen saunan löylyistä, vihtomisesta, luonnonvedessä uimisesta, hyvästä seurasta ja Olvin Suomalaisista Saunaoluista löylyjen välissä ja saunan jälkeen. Tällaisessa kokonaistunnelmassa oluiden vastaanotto oli melkoisen yksimielisesti myönteinen. Luonteikkuutta tuotteisiin tulisi humalointia vahvistamalla ja lisäämällä mallaspohjaan ripaus paahdettuja maltaita tai vaikkapa vehnämallasta. Oikeasti vahvaa saunaolutta kaipaaville – ei muuten ollenkaan hassu ajatus saunan jälkeen kohtuullisesti nautittuna! – Olvin tuotevalikoimasta löytyy aivan erinomainen vaihtoehto: Tuplapukki (8,5 %, Alko: 1,99 e / pullo 0,33 l.; 3,08 e / tölkki 0,5 l.).

Mainokset

Written by Toimittaja

16.07.2012 klo 08:39

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: