OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Itävaltalaisluostari valmisti uuden trappistioluen

leave a comment »

Stift Engelszellin luostari Tonavan rannalla Itävallassa on ryhtynyt valmistamaan trappistiluostariolutta. Gregorius (9,7 %) on tumma, täyteläinen trappisti-trippel, jonka valmistuksessa on käytetty luostarin omaa hunajaa ja Elsassin alueen viinihiivaa.

Kansainväliseen Trappistiyhdistykseen vuonna 2008 liittynyt luostari on valmistanut jo vuodesta 2009 liköörejä, jotka ovat saaneet luvan käyttää autenttisen trappisti-tuotteen nimitystä.

Olutuutuus on nimetty luostarissa neljännesvuosisadan (1925-50) viettäneen Gregorius Eisvogelin mukaan. Uusi trappistiolut julkistettiin juhlallisesti sunnuntaina 1. heinäkuuta valtiopäivien puhemiehen Friedrich Bernhoferin läsnäollessa.

Tumma ja vahva Gregorius-trappisti-trippel maistuu itävaltalaisluostarin väelle. Kuva: Stift-Engelszell

Ensimmäinen valmistuserä loppuunmyytiin parissa päivässä ja lisää on tulossa elokuun puolivälissä. Panimomestari Peter Krammer lupaa syksyksi seuraavan trappistioluen. Benno on 7-prosenttinen vaalea ale, joka on nimetty luostarin entisen apotin mukaan.Vuodesta 1293 toiminut Stift-Engelszellin katolinen benediktiiniläisluostari Engelhartszell an der Donaussa on käyttänyt 400000 euroa panimoinvestointiin.

L’Association Internationale Trappiste / The International Trappist Association valvoo alkuperäisten trappistituotteiden (esimerkiksi: leipä, suklaa, hunaja, juusto, sienet; kosmetiikka, shampoo, voiteet; siivouskemikaalit; kynttilät, keramiikka; likööri, viini, olut) laatua.

Aitoja trappistioluita valmistavia luostareita on nyt kahdeksan: Belgiassa (6) Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle ja Westvleteren, Alankomaissa (1) Koningshoeven (La Trappe) sekä Itävallassa (1) Stift-Engelszell.

Useimpia trappistioluita saa laajalti myös Suomessa, lukuunottamatta Belgiassakin harvinaista Westvletereniä. Hollantilainen luomutrappisti La Trappe Puur (4,7 %) löytyy jopa laadukkaista päivittäistavarakaupoista.

Mainokset

Written by Toimittaja

05.07.2012 klo 15:57

Kategoria(t): Olut, Olutkulttuuri, Panimot, Retket

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: