OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut: Onnistunut witbier kevään ja kesän raikas uutuus

with 3 comments

Grimbergen Blanche / Cuvée Blanche, valmistuttaja: N.V. Brouwerij Alken-Maes S.A., Waarloos, Mechelen, Belgia / Heineken N.V. Amsterdam, Hollanti; valmistaja: Brasseries Kronenbourg, Strasbourg / Obernai, Ranska / Carlsberg Group, Kööpenhamina, Tanska 
93 / 100 pistettä

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.

Väri on vaalea, sitruunankeltainen, samea. Vaahto on valkoinen, keskirunsas, tiheäkuplainen, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, sitrusmainen, mausteinen, vaniljamainen, raikas. Maku on keskitäyteläinen, raikkaan hedelmäinen, sitruksinen, mausteinen, hapokas, sitrushedelmien kuorta, mustapippuria, korianteria, vaniljaa. Blanche maistuu hyvin viilennettynä sellaisenaan helteisenä kesäpäivänä ja ruokajuomana valkoisen kalan, salaatin, juustojen, riisi- ja ohralisukkeiden kanssa.

Valmistusaineet: ohra- ja vehnämallas, humalauute, poltettu sokeri, maustearomi.

Belgialainen – Ranskassakin valmistettu – erikoisuus witbier eli valko-olut on tullut Grimbergen-valikoimaan vuonna 2007. Grimbergen on Pyhän Norbertin vuonna 1128 perustama luostari Brysselin pohjoispuolella Flaamin Brabantissa. Luostarissa alettiin aitoon belgialaiseen tyyliin valmistaa heti myös olutta. Vuosisatojen aikana luostari kuitenkin tuhottiin erilaisissa taisteluissa kolme kertaa, viimeksi Ranskan vallankumouksen yhteydessä vuonna 1798. Siihen päättyi myös oman panimon toiminta.

Maesin perhepanimo alkoi valmistaa Grimbergenin luostarioluita vuonna 1958. Käsitettä Abdijbier voidaan käyttää, mikäli olutta on todistettavasti valmistettu joskus luostarissa ja sen reseptit perustuvat luostarissa tehtyyn kehittelytyöhön. Lisäksi luostarilla tulee olla vaikutusta oluesta saatavaan myyntituloon.

Heinekenin ja Carlsbergin omistusjärjestelyissä Grimbergenin oluiden valmistuttaminen siirtyi Carlsbergille vuonna 2008. Sopimus on tehty vuoteen 2058 saakka. Suomessa aikaisemminkin tutut Grimbergen Blonde (6,7 %) ja Dubbel (6,5 %) – silloin Hartwallin maahantuomina – valmistetaan Heinekenin Alken-Maesilla Belgiassa ja tämän kevään uutuus Blanche Carlsberg-ryhmään kuuluvalla Kronenbourgin panimolla Obernaissa Ranskassa.

J.T. LAAKSO

6,0 %-til., kantavierre 13,2 p-%, katkeroainepitoisuus 12,5 EBU, väri 6 EBC, vaalea pintahiivaolut, suodattamaton vehnäolut, wit / valko-olut (luostariolut eli Abdijbier, Abbey beer). Tarjoilulämpötilasuositus 4-8 ºC.
Hana 0,33 l. Anniskeluhinta 6,50 e. Noin 150 olutravintolassa kautta maan huhtikuusta elokuuhun 2012. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab / House of Beer.
HUOM! Vaikka ohessa on Blanche-oluen etiketti pullon kyljessä, Sinebrychoff tuo olutta Suomeen vain astiapakattuna – tässä vaiheessa.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

23.04.2012 klo 08:47

3 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tuli eilen maistettua hanasta ja oli kyllä aivan loistavaa! Todella raikas ja maukas ja 6% alkoholia tuskin huomasi taustalla. Tulee varmaan juotua toistekin.

  Tykkää

  Juha

  30.04.2012 at 18:00

 2. ValkoOlut on usein melko luonteeton. Hoegaarden on kyllä aina hyvä ja maukas – kylmänä – mutta nyt löytyi oluthuoneiden vehnäviikoilla erittäin makoisa Witte Parel Budels Hollannista. 6 %. Ihan Huukon kastissa. Terv. nim. ”Ei Grimbergen Blanchea maistanut… vielä!.

  Tykkää

  Wit, Wittempi...

  23.04.2012 at 20:09

 3. No onpa sotkua! Seuraavaksi yhdistyvät Heineken ja Carlsberg Euroopassa… ja Suomessa Hartwall ja Sinebrychoff. Hienoa!

  Tykkää

  HartChoff

  23.04.2012 at 12:17


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: