OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut: Sinebrychoffin portteri on Suomen paras olut

leave a comment »

Sinebrychoff Porter, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Breweries AS, Kööpenhamina, Tanska
97 / 100. Koff portteri –asteikolla 100 / 100 – asteikon standardi.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.
* Lue: Alkon 80-vuotisjuhlavuoden juhlaoluiden arviot.  

* Osallistu: la 18.2. klo 16-17 Oluttyyli portteri – taustaa, tarinaa, maistelua. suomen paras portteri!  T E R V E T U L O A !  

Keskiviikkona 15.02.2012 käynnistyvien St. Urho’s Pubin Portteri- ja Stout -päivien merkeissä OLUTVERKON Viikon Oluena esitellään maamme laajimmin saatavilla oleva stout. Sinebrychoffin Portteri valittiin Suomen parhaaksi olueksi syyskuussa 2011 Lahdessa järjestetyssä ensimmäisessä Suomen Paras Olut –kilpailussa, jossa oli mukana 99 kotimaista mallastuotetta.

– Portterin hanaversiota kysellään kyllä aika ajoin, mutta tällä hetkellä astiajakelua ei ole tiedossa, Sinebrychoffin pääpanimomestari Tapio Kangas-Heiska kertoo. Urhon pubissa Koffin Portteri on saatavilla pulloversiona.  

Sinebrychoff portteri 7,2 %

Sinebrychoffin portteri on maistuva jälkiruoka suklaan tai sikarin kanssa - tai jälkiruuaksi sinänsä! © Kuva J.T. Laakso

Vuonna 1957 panimomestarit Boris Orlo ja Nils Sandman sekä laboratoriopäällikkö Aarne Rahiala kehittivät Koffin Hietalahden panimolla Helsingissä portterin, joka on ollut viimeistään vuodesta 1966 reseptiltään nykyinen.

Panimon siirryttyä Keravalle 1990-luvun alkupuolella värimaltaan osuutta jouduttiin hienosäätämään: Hietalahdessa maltaat annosteltiin käsin, mutta Keravalle seos saatiin valmiina mallastamolta.

Panimopiireissä liikkuvan legendan mukaan hiiva on samaa, jolla irlantilainen stout Guinness valmistetaan. Se on peräisin Park Royal -panimolta Lontoosta. Valmistuksessa käytetään neljää eri mallasta: pilsner-, münchener-, ruskea- ja karamellimallasta. Voimakas (Alko: 42 EBU) katkeroainepitoisuus saadaan Saazer- ja Nugget-humalilla. 60-80000 litran vuosituotanto on pysynyt melko vakaana.

Väri on tumma, täysin läpinäkymättömän musta. Vaahto on ruskea, pursuavan runsas, tiheä, kestävä, muodostaa kauniita pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on lakritsimainen, paahteinen, kahvimainen. Maku on täyteläinen, hedelmäinen, marinoitua omenaa, päärynää, luumua, hieman makea, paksu, paahteinen, katkeroinen, luonteikas. Sff portteri on aivan ehdoton jälkiruoka sinällään, ja sopii erinomaisesti tumman, kovan suklaan ja suklaakakun kanssa.

Portteri on menestys myös kansainvälisessä mitassa: Rinnakkain OLUTVERKON ryhmässä testattu amerikkalaisen Brooklyn Breweryn Black Chocolade Stout (10 %-til.) pärjää, mutta monet jäävät vertailussa Koffin porterin jälkeen. OLUTVERKON portteri- ja stout -testeissä on jo vuosien ajan vertailtu oluttyylin edustajia Sinebrychoffin Portteriin. Eli jos Koffin Portteri saa 100 pistettä, niin paljonko alle tai yli kukin testattu portteri sijoittuu. Asteikko löytyy OLUTVERKOSTA eri porttereiden yhteydestä.

– J.T. LAAKSO

Valmistajan tiedot: 7,2 %-til., kantavierre 17,0 % P, katkeroainepitoisuus 45 EBU, väri 300 EBC.
Alkon tiedot: 7,2 %-til., kantavierre 17,5 % P, katkeroainepitoisuus 42 EBU, väri 321 EBC, suodattamaton pintahiivaolut, portteri, Imperial Stout, Irish Dry Stout. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-15 °C.
Kierrätyslasipullo 0,33 l., Alkon hinta 2,21 e. Anniskeluhinta 5,40 e. Hana 0,5 l. satunnaisesti.

Lue lisää: OLUTVERKON arvioita

Written by Toimittaja

13.02.2012 klo 08:46

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: