OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

TV-ohjelma viikinkioluen valmistuksesta Ahvenanmaalla

leave a comment »

Yleisradion FST5-kanavalla esitetään tiistaina 3.1.2012 ohjelma viikinkioluen valmistamisesta Jomalan kunnassa Ahvenanmaalla.

Arkeologit löysivät 1990-luvulla Jomalasta muinaisen viikinkikylän jäännöksiä. Tuhat vuotta sitten viikingit pysähtyivät Ahvenanmaalla itään suntautuneilla retkillään.

Paula Wilson on tullut avioliiton kautta ahvenanmaalaiseksi. – 40 vuotta olemme viettäneet joulut täällä. Jouluun liittyy jouluoluen teko.

Wilsonin anoppi Marita Lönnfeldt kertoo, että Jomalassa on aina ollut suuri huoli tulevan miniän oluentekotaidosta. – Minun anoppini seurasi tarkasti, miten valmistan jouluoluen.

Joulu oli pakanuuden aikana talvikauden tärkein juhla. Sima, maito ja olut olivat viikingeille ”pyhiä juomia”. Jouluolut valmistui Tuomaan päiväksi (21.12.), jolloin taloissa kierteleville miehille tarjottiin maistiaisia. – Veneet nostettiin talvisäilöön ja se tehtiin talkoilla.

– Vanhan tavan mukaan jouluolutta valmistettiin niin kauan kuin maltaita riitti, Lönnfeldt kertoo. – Norjan kuningas Håkan den gode (935-961) määräsi sitten, että jouluoluet on nautittava Nuutin päivään (13.1.) mennessä.  

Paula Wilson valmistaa ohjelmassa toimittajan kanssa viikinkiolutta isossa noin 10 litran kattilassa ilman kantta, sähköliedellä. Ainekset ovat: maltaat, mausteet: kumina (?), kokonaiset marjat (mustikka tai juolukka), juoksevaa hunajaa, käpyhumalia.

Keittämisen jälkeen olut jäähdytetään, lisätään hiiva, siivilöidään ja varastoidaan. Oluen vahvuus riippuu varastointiajasta: sitä vahvempaa mitä pidempään malttaa varastoida.

Oluenvalmistajat maistavat ohjelmassa pari päivää rauhassa seissyttä olutta savikupeista. – Hyvää. Maukasta. Ulkonäkö muistuttaa kotikaljaa, svagdrickaa. 

Vikingaöl. Yle FST5, tuotanto Yle Fakta ja FST / Strömsö, Vaasa 2008. Toimittaja: Elisabeth Morney.
Tiistaina 03.01.2012 kello 21.28. Yle Areena ti 10.01.2012 saakka. Kesto 6 minuuttia.

Viikinkiolut on myös nykyaikaa

Seikkailunhohtoisella viikinkiajalla on tärkeä merkitys skandinaavisessa historiassa, myös Suomessa. Oluthistoriassa viikinkioluella tarkoitetaan hunajaista, (usein) vahvaa, sameaa olutta. Turussa, Kuopiossa, Tampereella, Olulussa, Jyväskylässä ja Lahdessa toimiva Viikinkiravintola Harald valmistutti muutama vuosi sitten oman Viikinkien Voimaoluen (4,7 %) Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla.

OLUTVERKON testiryhmän arvio vuodelta 2009:

* Harald Viikinkien Voimaolut, valmistuttaja: Viikinkiravintola Harald / Hallman-Ravintolat Oy / Lounais-Juoma Oy; valmistaja: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

4,7 %-til., hunajalla maustettu vaalea pohjahiivaolut.

Väri on vaalean keltainen, oljenvärinen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, tasainen keskikestävä. Tuoksu on hunajainen. Maku on keskitäyteläinen, vahva, hunajainen, luonteikas, persoonallinen, kevyesti maltainen, vaimea katkerointi tuntuu kuivana heinämäisyytenä. Harald-hunajaolut tuo mieleen Hartwallin hennon Thors Øl-hunajaoluen (4,5 %-til., vuonna 2004), joka myös rakentui viikinkiperinteeseen sekä Koffin erittäin hyvin onnistuneen Kaura-hunajaoluen (4,5 %-til., vuona 2004). Näidenkin esimerkkien perusteella hunaja sopii tosi hyvin oluen mausteeksi. Kokonaisuuden kannalta Harald saisi olla vahvempi alkoholipitoisuudeltaan.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,45 e. Viikinkiravintola Harald, Turku, Tampere, Kuopio, Jyväskylä sekä useat K-kaupat eri puolilla maata; Helsingissä Maatilatori, Lasipalatsi.

Written by Toimittaja

03.01.2012 klo 10:16

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: