OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut: Amerikan imperialismi hienoimmillaan!

leave a comment »

Black Chocolate Stout, The Brooklyn Brewery, Brooklyn, New York, USA
97 / 100 pistettä
 

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot vuoden alusta alkaen.

Imperialism at its Finest! – Imperialismia hienoimmillaan! Panimo mainostaa tuotettaan ja lupaa sen kelpaavan kenelle tsaarille tahansa.

Väri on täysin musta, läpinäkymätön. Vaahto on kaakaonruskea, erittäin runsas, pursuava, kuplikas, tasainen, paksu, kestävä, muodostaa pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on paahteinen, lakritsainen, hedelmäinen. Maku on täyteläinen, bockimaisen vahva, lähes alkoholimaisen marjainen, kirsikkainen, maltainen, paahtunut, kuiva, lakritsainen, tumman hienorakeisen suklaamainen, tyylikäs. Tasapainoinen vahva katkeroisuus jälkimaussa. Sinebrychoffin portteri (7,2 % – tyyli: dry stout, Imperial Stout) löytää sittenkin voittajansa, harvakseltaan tosin.

Valmistuksessa käytetään kuuden mallaslajikkeen sekoitusta: pale-mallas, karamellimallas, vehnämallas ja varta vasten tähän tarkoitukseen paahdetut amerikkalaiset maltaat. Humalat ovat Willamette ja American Fuggle. Talven kausiolut valmistetaan kerran vuodessa kolmen erillisen mäskäyksen sekoituksena. Valmistajan mukaan olut on maukkaimmillaan tuoreena pullosta, mutta sopii myös kypsytettäväksi vuosien ajaksi. Parasta ennen –päiväys on kolmen vuoden päässä pullotuksesta.

Tässä vuodenvaihteessa 2011/12 panimo pahoitteli useiden tuotteidensa loppumista turhan aikaisin. Lohdutukseksi Brooklyn Brewery kutsui ystäviään kaikkialta maailmalta paikalliseen Sininauha-ravintolaan tammikuun alussa (17.01.2012) nauttimaan, maksutta (for free), vielä jäljellä olevia oluita 140 vuotta vanhassa puu-uunissa valmistetun maukkaan ruuan kanssa.

Brooklyn Breweryn Black Chocolate Stout esiteltiin Euroopassa ja myös Suomessa keväällä 2005. Helsingin Olutfestivaalilla oli tarjolla 8,25-prosenttinen keisarillinen stoutti. Silloinen maahantuoja oli Servaali Oy. Sen jälkeen tämä on ensimmäinen kerta suomalaista talvea lämmittämässä.

Koffin portteri –asteikolla 103 / 100

– J.T. LAAKSO

10,0 %, kantavierre 21,7 ˚Plato, katkerot 51 IBU, väri EBC, tumma pintahiivaolut, extra strong stout, Imperial Stout. Talven kausiolut.
Kertalasipullo 0,355 l. Anniskeluhinta 8 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab.
SAATAVUUS: Olutravintoloissa.

Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Advertisement

Written by Toimittaja

02.01.2012 klo 13:55

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: