OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Tutkijat arvioivat: keskioluen laimennus vähentää kulutusta 9 %

with 2 comments

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT julkaisi puoliltaöin valmisteluraportin enintään 4,7-prosenttisen keskioluen, siiderin ja long drink -juoman Alkoon ja ravintolamyyntiin siirtämisen vaikutuksista alkoholin kokonaiskulutukseen sekä alkoholikuolemiin. Päivittäistavakaupan hyllyiltä saisi enintään 3,5-tilavuusprosentin mietoja alkoholijuomia. 

Raportin mukaan kokonaiskulutus tulisi Suomessa laskemaan 9 prosenttia. Alkoholikuolemat vähenisivät 350:llä vuodessa. Raportissa vertaillaan Suomen tilannetta vuonna 2010 ja Ruotsin kokemuksia keskiolutkiellon jälkeen vuonna 1977.

VATT:n julkaisun mukaan päivittäistavarakaupassa myydyn enintään 4,5 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävän oluen myynnin lopettaminen sekä enintään 3,5 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävän kansanoluen myynnin aloittaminen loppuvuonna 1977 aiheutti Ruotsissa 12–15 prosentin vähenemisen alkoholin kokonaiskulutuksessa, ja käänsi yli kymmenen vuotta kasvussa olleet alkoholikuolemat laskuun.

Nyky-Suomessa vastaava muutos tarkoittaisi keskioluen sekä keskivahvan siiderin ja long drink –juomien myynnin lopettamista päivittäistavarakaupoissa. Vuoden 2010 aineistoa käyttäen alkoholin kulutuksen väheneminen arvioitiin tämän toimenpiteen seurauksena noin 9 prosentin suuruiseksi, mikä vähentäisi noin 350 alkoholin aiheuttamaa kuolemaa vuodessa. – Vaikutus on merkittävä sillä liikenteessä kuolee vuosittain noin 300 suomalaista, raportti painottaa.

Tähän tulokseen päätyy Itä-Suomen yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen yhteistutkimus.

Jari Tiihonen, Aki Kangasharju, Pia Mäkelä, Juho Saari, Esa Österberg: Päivittäistavarakaupoissa myytävien juomien alkoholipitoisuuden alentamisen vaikutus alkoholin kulutukseen ja kuolemiin. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen valmisteluraportti 13. Julkaistu 7.9.2011 kello 24.00.  

Kirjoittajista Tiihonen on Tukholmassa toimivan Karolinska Institutetin professori, Kangasharju on VATT:n ylijohtaja, Mäkelä ja Österberg ovat THL:n erikoistutkijoita  ja Juho Saari on Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitokselta.

Advertisement

Written by Toimittaja

08.09.2011 klo 00:00

2 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Aika kovaa peliä Arkadiankadulla… Folkölistä saa kerätä veroja aika paljon suuremmalla vaivalla – ja kustannuksilla – kuin ”vahvemmista” (jos nyt 4,7 prosenttia voi vahvaksi sanoa).

  Tykkää

  Puskala

  08.09.2011 at 13:21

 2. Täytynee lukea raportti ensin, ennen kuin ottaa kantaa, mutta kyllähän tää nyt kuullostaa taas niin isovelivalvoo jutulta!

  Tykkää

  Senni

  08.09.2011 at 13:10


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: