OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Porin punkkarifestivaaleilla myynnissä Kiljua!

leave a comment »

”Tääki on sit pöllitty! Ei mikää oo pyhää ku porvarit pääsee hillumaa.”

Laillisesti valmistettua, pullotettua ja myyntiin oikeutettua Kiljua on valmistettu Porissa. "Punkkareiden suosima, porvareiden pullottama", etikettiteksti kertoo. Kuva: © J.T. Laakso.

Punkkareiden suosima (epä)virallinen suomalainen festivaalijuoma tavallisimmin mehukattipakkauksesta nautittuna on elokuussa Porispere-punktapahtumassa avoimesti ja laillisesti myynnissä – porvareiden pullottamana!

Ravintolapanimo Beer Hunter’s on valmistanut 4,5-prosenttisen ”kiljuntyyppisen vaalean vehnäoluen” Porispere Kilju. – Kiljuun kiteytyy koko Porispere-ideologia: punk-henkisyys ja itse tekemisen asenne. Muilla festareilla on omia viinejä, mutta me emme lähde siihen. Kiljulla mennään, festivaalijohtaja Harri Vilkuna sanoo.

– Halutaan pitää hyvät asiat Porissa: kun Sonisphere lähti, tuli Porispere. Kun Karhu-olut lähti, tuli Porispere-kilju, Vilkuna luetteloi.

Porispere Kilju valmistui kesä-heinäkuun vaihteessa ja on tarjolla muutamassa porilaisessa ravintolassa ennen 5.-8.8. Kirjurinluodolla olevaa festivaalia. Beer Hunter’sin panimomestari Mika Heikkinen lupaa viedä erän Kiljua myös Helsingin Rautatientorin pienpanimotapahtumaan 28.-30.7.

Lue OLUTVERKON kiljuarvio – ja muitakin uutuusarvioita!

* Porispere Kilju, Ravintolapanimo Beer Hunter’s Ky, Pori
4,5 %-til., vaalea suodattamaton vehnäolut, kiljutyyppinen pintahiivaolut, ale.
Kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta e. Anniskeluhinta 6,50 e. (Testipaikka: Café Anton, Pori)

Väri on tummahko, ruskea, läpikuultava, samea. Vaahto on valkea, aluksi hyvin runsas, haihtuu nopeasti kokonaan. Tuoksu on karkkimainen, toffeemainen, leipämäinen, limainen – mikä tässä yhteydessä tarkoittaa hienoa erikoisuutta. Suutuntuma on kova ja vetinen. Maku on kova, metallimainen, raskas, viljainen ja happaman hedelmäinen. Porilaiskilju tuo mieleen useita balttialaisten pienpanimoiden maalaisoluita ja venäläisen miedon (noin 4 %-til.) perinneoluen zhigulin.

”Hirveetähän tää on mutta mahtava vaikutus”, sanotaan yleisesti aidosta kiljusta. Porispere Kiljua voi nauttia vaaratta: tässä asiat menevät oikeastaan päinvastoin: jokseenkin maukasta, ei juurikaan (päihdyttävää) vaikutusta. Perinnekilju valmistetaan nopeasti vedestä, hiivasta, leivänpaloista ja sokerista. Beer Huntersissa reseptiin on lisätty myös maltaita, ohra- ja vehnämallasta. Humalan katkeroita ei riitä ainakaan maku- tai tuoksuaromeihin saakka. Pullon pohjalla on hiivasakkaa.

 

Advertisement

Written by Toimittaja

11.07.2011 klo 14:25

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: