OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Urkin sahtipäivillä tasan kymmenen sahtia

with one comment

Ensi keskiviikkona Suomen liput liehuvat kautta maan. Urhon Pubin Suomalaiset Sahtipäivät järjestetään 15. kertaa Snellmanin päivästä 12.5. alkaen. Perinteistä kotimaista juhlajuomaa kunnioitetaan niin kauan kuin tuotteita riittää.

St. Urho’s Pub toimii Ostrobotnialla Kansallismuseon takana Helsingissä. Sahtipäivät avautuvat keskiviikkona kello 15, kuten pub avautuu joka päivä.

Valikoima Urkin herkkuja: Krouvin Sahti (vas.), Kullero, Pyhän Urhon Sahti, Fredan Stydi, Kivisahti, Pihamaan Kevätsahti, Mufloni Sahti. © Kuva: J.T. Laakso.

* Finlandia Sahti, Forssa: Finlandia Sahti (8,0 %), Finlandia Sahti Strong (10,0 %), * Lammin Sahti, Hämeenlinna: Lammin Tummahkoa Sahtia (7,5 %), * Matti Punakallio, Hartola: Krouvin Sahti (9,0 %), * Maatilapanimo Hollolan Hirvi: Hirvi Kivisahti (7,0 %), * Viiniheila, Heinola / Asikkala: Pihamaan Kevätsahti (9,0 %), * Ravintolapanimo Beer Hunter´s, Pori: Mufloni Sahti (6,66 %), * Lapin Voima, Eura / Säkylä: Kullero Sahti (6,5 %), * Ravintolapanimo Bruuveri, Hki: Fredan Stydi (9,5 %),* Esa Mustonen (St. Urho’s Pub) / Perhon Panimo, Hki: Pyhän Urhon Sahti (8,5 %).

Lue sahtiarvioita!

Usein mukana olleet Huvila Sahti Loviisasta ja kevättalvella sahdinvalmistuksen lopettanut Joutsan Sahti eivät tänä vuonna ole mukana.

* Lahdessa Kellari & Terassi Metrossa alkavat myös muutaman vuoden aikana perinnettä kehittäneet Sahtipäivät. Lahden Kauppatorin reunalla sijaitsevassa mukavassa puistopubissa on tarjolla puolenkymmentä sahtia: Pihamaan Kevätsahti, Hollalan Hirven Kivisahti, Finlandia Sahdin 8- ja 10-prosenttinen versio sekä Lammin Sahti, joka on tullut Metron vakituiseksi sahdiksi Joutsan Sahdn tilalle.

 XV Suomalaiset Sahtipäivät 12.5.2010 Urkissa

* Krouvin Sahti, Matti Punakallio Ky, Hartola
9,0 %-til., kantavierre 23,5 %, tumma sahti. Sahtimestari Matti Punakallio.
Hana 0,25 l., anniskeluhinta 3,20 e.

Pisteet: 92 / 100. Väri on tumma, ruskea, hieman läpikuultava. Vaahto on valkea, runsas, isokuplainen, melko kestävä. Tuoksu on raikas, hedelmäinen. Maku on täyteläinen, pehmeän hedelmäinen, kataja pistää mukavasti. Tasapainoinen, maukas. Sahdin nimi tulee Hartolan Kalhon kylässä sijaitsevasta Krouvin tanssipaikasta ja panimoravintolasta.

Ominta: tasapainoinen, katajainen, tuoksussa hienoinen alkoholimainen vivahde.

* Kullero Sahti, Lapin Voima Oy, Eura
6,5 %-til., tumma sahti. Sahtimestarit Jouko Ylijoki ja Kalle Markkula.
Hana 0,25 l., anniskeluhinta 3,20 e.

Pisteet: 86 / 100. Väri on tumma, ruskea, punertava, läpikuultava, mutta ei -näkyvä. Vaahdoton. Tuoksu on tupakkamainen. Maku on keskitäyteläinen, maanläheinen, multaa ja turvetta, hienoinen vihannesmainen, hernemäinen vivahde. Sahtimestarit valmistavat muinaissahtia ja myös tinkimättömiä oluita Vainio-Ketolan maatilalla Säkylässä.

Ominta: vihannesmainen, pehmeä, vaimea.

* Pyhän Urhon Sahti, valmistaja: St. Urho’s Pub / Sari Ikolampi ja Esa Mustonen sekä Perhon Antero Rohkea, valmistuspaikka Perhon Panimo, Hki
8,5 %, tumma sahti
Hana 0,25 l., anniskeluhinta 3,20 e.

Pisteet: 91 / 100. Väri on tumma, ruskea, viininpunainen valoa vasten. Vaahdoton. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, lakritsainen. Maku on täyteläinen, paksun banaanimainen, rukiinen, kuivakka, katajainen, lakritsainen, vahva, tanakka, leipämäinen. Valmistuksessa käytetään runsaasti ruismallasta, joka antaa paitsi tummaa väriä myös tanakkuutta makuun, kuivattuja katajanmarjoja ja hyppysellinen humalaa. Urhon pubin ravintolapäällikkö Esa Mustonen on valmistanut sahtipäiville oman sahdin jo kolmena vuonna.

Ominta: lakritsainen, tuhti, ”tumma” myös makusävynä, rukiinen.

 

* Fredan Stydi, Ravintolapanimo Bruuveri, Helsinki
9,5 %-til., tumma sahti. Sahtimestari Ilkka Sysilä.
Hana 0,25 l., anniskeluhinta 3,20 e.

Pisteet: 87 / 100. Väri on tumma, kirkkaan ruskea, läpinäkymätön. Vaahdoton. Tuoksu on vaimea, hedelmäinen. Maku on täyteläinen, kuivakka, mausteinen, neilikkamainen. Erittäin tuhti ja erikoisluonteinen. Hienoinen hiivakerros laskeutuu lasin pohjalle.

Ominta: mausteinen, pehmeä, tasapainoinen, hiiva.

* Kivisahti, Maatilapanimo Hollolan Hirvi / Finelk Oy, Hollola
7,0 %-til., tumma sahti. Sahtimestari Ilkka Sipilä.
Hana 0,25 l., anniskeluhinta 3,20 e.

Pisteet: 87 / 100. Väri on tumma, ruskea, punertava. Vaahto on valkea, kuplainen rengas lasin reunoilla. Tuoksu on hedelmäinen. Maku on täyteläinen, vahvan hedelmäinen, lähes karamellimainen, katajainen sävy säestää sopivasti. Lasin pohjalla hiivaa. Kivisahdin valmistuksessa käytetään esi-isien tyyliin hehkuvan kuumiksi lämmitettyjä kiuaskiviä mäskin lämmittämiseen.

Ominta: laimea, luonteeton, lyhyt, hiiva.

* Pihamaan Kevät Sahti, Viini-Pihamaa Oy, Heinola / Viinitila Pihamaa, Asikkala
9,0 %-til., tummahko sahti. Sahtimestarit Mikko Hasu ja Janne Pihamaa.
Muovikanisteri 0,25 l., anniskeluhinta 3,20 e.

Pisteet: 93 / 100. Väri on puolitumma, vaalean ruskea, läpinäkymätön, samea. Vaahto on valkoinen, tiheä rengas lasin reunoilla. Tuoksu on hedelmäinen, katajainen. Maku: vihdoinkin banaania ja katajaa – sahdin perusominaisuuksia! Täyteläinen, hedelmäinen, pehmeän banaanimainen, aprikoosimainen, katajainen.

Ominta: mausteinen, katajainen.

* Mufloni Sahti, Ravintolapanimo Beer Hunter´s, Pori
6,66 %-til., tumma sahti. Sahtimestari Mika Heikkinen.
Hana 0,25 l., anniskeluhinta 3,20 e.

Pisteet: 89 / 100. Väri on tumma, ruskea, punertava, läpinäkymätön. Vaahto on valkoinen, tiheä rengas lasin reunoilla. Tuoksu on katajainen. Maku on täyteläinen, kuivahko, vahva, tumman, kovan hedelmäinen, katajan kuivattama.

Ominta: kova, vahva, katajainen.

* Finlandia Sahti, Finlandia Sahti Ky, Forssa
8,0 %-til., tumma sahti. Sahtimestari Antti Vesala.
Hana 0,25 l., anniskeluhinta 3,20 e.

Pisteet: 95 / 100. Väri on ruskea, samea. Lähes vaahdoton. Tuoksu on katajainen, hedelmäinen. Maku on täyteläinen, tasapainoinen, hedelmäinen, banaanimainen, juuri sopivasti katajainen.

Ominta: tasapainoinen, banaanimainen.

 

* Finlandia Sahti Strong, Finlandia Sahti Ky, Forssa
10,0 %-til., tumma sahti. Sahtimestari Antti Vesala.
Muovikanisteri 0,25 l., anniskeluhinta 3,20 e.

Pisteet: 96 / 100. Väri on tumma, punertavan ruskea, läpikuultava, sameahko. Vaahto on valkea, niukka, isokuplainen. Tuoksu on voimakas, pehmeän hedelmäinen, luonteikas. Maku on marjainen, katajainen, vahvan luonteikas, hedelmäisen pehmeä, banaanimainen. Sahtiaatelia.

Ominta: houkutteleva tuoksu, pehmeän hedelmäinen, klassikko.

 

* Lammin tummahko sahti, Lammin Sahti Oy, Lieso, Hämeenlinna
7,5 %, tummahko sahti. Sahtimestari Sirpa Kääriäinen.
Terästynnyri 0,25 l., anniskeluhinta 3,20 e.

Pisteet: 96 / 100. Väri on tumma, punertavan ruskea, läpinäkyvä. Vaahto on niukka, isokuplainen, vetinen. Tuoksu on raikas, maltainen, hiivainen. Maku on hedelmäinen, kuivan puumainen, katajamainen, maltainen, banaanimaisen pehmeä. Kaupallisen käsityöteollisen sahdin tyylinluoja ja esikuva, joka onnistuu säilyttämään tasaisen laadun jatkuvasti. Täydet 100 pistettä halutaan kuitenkin jättää vielä avoimeksi.

Ominta: tasapainoinen, laadukas, tyylinluoja.

Advertisement

Written by Toimittaja

07.05.2010 klo 09:18

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] * LUE arvio (2010): Jouko Ylijoen ja Kalle Markkulan Kullero Sahti (6,5 %).  […]

    Tykkää


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: