OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

20 vuotta OlutHuoneissa – äänestä mukavin OlutHuone!

leave a comment »

HOK-Elanto OlutHuoneet 20 vuotta 7.5.2010.

Malja 20-vuotiaille OlutHuoneille kohotettiin Bierhuis Rotterdamissa 7.5.2010. Mukana Mesikämmen-oluen tekijä Heikki Vuokko Karhupanimosta (vas.), ryhmäpäällikkö Taisto Hannikainen, Kaislan Petri Loponen, Angleterren Vessu Juvonen ja Koffin Jukka Kahri. © Kuva: J.T. Laakso.

Osuusliike HOK-Elannon OlutHuone -ravintolaketju viettää perustamisensa 20-vuotisjuhlia. Juhlinta huipentuu perjantaina 7.5. Avajaiset ovat Bierhuis Rotterdamissa Kampin keskuksessa kello 17. Illan aikana on mahdollista kiertää keskustan OlutHuoneita maksuttomalla Spårakoff-ratikalla. Kaikissa OlutHuoneissa on erilaista ohjelmaa illan aikana.

OlutHuone oli aluksi Osuusliike Elannon olutravintoloiden yhteisnimitys. SOK:n ja OTK:n yhdistyttyä Helsingin ja Uudenmaan osuusliikeet muodostivat HOK-Elannon.

Ensimmäinen oluthuone avattiin vuonna 1990 kuitenkin Hyvinkäällä, Pohjois-Uudellamaalla ja se aloitti William K. -ryhmän kasvattamisen. Ensimmäiset William K.:t syntyivät legendaarisen Juha Lehdon johdolla. Lehto ryhtyi 1990-luvun puolivälissä rakentamaan omaa olutravintolaketjua, Kalaravintoloita. Lehto veti myös  perustamaansa,  sittemmin lakkautettua, Hyvät Olutravintolat -yhdistystä (1994-2009), jossa alkuvuosina William K.-ravintolat olivat vankkana perustana.

Ensimmäinen Olutravintola William K. Hyvinkäällä lopetettiin viiden vuoden kuluttua 1995. Samalla paikalla tosin toimii nykyisin yksityinen ”Wiljami OluthuoneRavintola Helenen ja Iskelmäravintola Ilonan naapurina. Hyvinkäällä toimii edelleen Olutseura William K., joka perustettiin vuonna 1991.  

OlutHuone-ryhmään kuuluu nykyisin 17 olutravintolaa. Viisi William K.:ta, neljä Helsingissä ja yksi Espoon Leppävaarassa, neljä tšekkiläistyylistä Pivniceä, kolme hollantilaishenkistä Bierhuisia sekä viisi erikoisravintolaa: brittiläistyyliset Angleterre ja Kitty’s,  suomalaishenkiset yleisravintolat Kaisla, Kuikka ja Joutsen.

OlutHuone-ryhmän suuri menetys oli Suomen ensimmäisiin varsinaisiin olutpubeihin kuuluneen Richard’s Pubin (1969-92;  Richard O’Donoghues 1992-99) lopettaminen vuonna 1999. Toinen lopetettu oluthuone on Fleminginkadun William K. (2005), jonka jatkoksi kuuluisa Elannon Kahvila Kurvi, myöhemmin Melba ja Primo muutettiin Kurvin William K.:ksi. Esplanadin Kappelin alakerrassa toimi lyhyen aikaa OlutHuone Kappelin Kellari (2001-02), jonka jykevän sisustuksen takkoineen suunnitteli Sakari ”Sakke” Järvenpää.

Ryhmän uusin ravintola on vuonna 2009 avattu Joutsen Hyvinkäällä.

Olutkulttuuria edistämässä

Kaisaniemessä sijaitseva OlutHuone Kaisla on nimetty tänä vuonna Helsingin Olutfestivaalin Vuoden Olutravintolaksi. Pub Angleterren ravintolapäällikkö Vessu Juvoselle myönnettiin kesällä 2009 arvostettu brittiläinen Cask Marquee -tunnustus oikeaoppisesta real ale -tynnyrioluen käsittelystä ja tarjoilusta.

Vuosina 2001-06 OlutHuoneet huomioivat merkittäviä olutkulttuuritekoja Pro Cerevisia – Oluen Puolesta –tunnustuspalkinnoilla. Tunnustusta saivat muiden muassa panimo- ja maahantuotiliike Diamond Beer Brewing Co Oy:n perustaja ja panimomestari Ronald de Waal, Helsingin Sanomien toimittaja, Olutneuvos-pakinoistaan tunnettu Jussi Rokka sekä maamme ensimmäisen – ja edelleenkin ainoan – ammattilaisesti toimivan riippumattoman olut- ja panimoalan viestintätoimiston OLUTtiedotuksen julkaisema OLUTVERKKO.

OlutHuoneiden toukokuun Kuukauden Hanaolut ja samalla 20-vuotisjuhlaolut on Mesikämmen Extra Pils (5,5 %), valmistaja Karhupanimo, Pori (Oy Sinebrychoff Ab) ja alkukesän pienpanimohanassa on Nokian Panimon EloWehnä (5,3 %).  Lue arviot.

HOK-Elannon OlutHuone tunnus 1999-2005

OlutHuoneiden musta kissa -tunnus oli käytössä vv. 1999-2005.

OlutHuoneiden kahden vuosikymmenen taival on ajoittunut myös uuden suomalaisen olutkulttuurin nousujaksoon. 20 vuotta sitten elettiin kovin erilaisessa olutympäristössä nykyiseen verrattuna. Monet ovat varmasti ehtineet kiertää kaikki OlutHuoneet näiden vuosien aikana. Niinpä nyt onkin paikallaan äänestää se kaikkein mieluisin ja viihtyisin oluthuone. Luetteloon on pyritty löytämään perustamisvuosi, jolloin ravintola on aloittanut nimenomaan OLUTravintolana ja osuusliikkeen omistuksessa.

Esimerkiksi Pub Angleterre Fredrikinkadulla Helsingissä perustettiin olutravintolana vuonna 1976 samalla paikalla toimineen ruokailuravintola Angleterren tilalle ja se liitettiin Elannon OlutHuone-ryhmään vuonna 1991. ”Angleterre” on ranskaa ja tarkoittaa suomeksi ”Englanti”.

Written by Toimittaja

06.05.2010 klo 09:12

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: