OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Maailman vahvimmat oluet tehdään nyt Euroopassa

with one comment

YdinPingviini Eikan Pubissa.

Tactical Nuclear Penguin -oluen Suomen ensimaistelu oli Eikan Pubissa Järvenpäässä 23.01.2010. Maisteluun johdattelee Eikka Lehtinen etualalla. Kuva © J.T. Laakso.

MAAILMAN VAHVIN OLUT!  Vuoden 2009 lopulla Skotlannissa riemuittiin uudesta vahvasta oluesta, jonka alkoholipitoisuus on mahtavat 32 %. Brewdog-panimo kutsuu Tactical Nuclear Penquin -olutta nimityksellä Über-Imperial stout

Erikoisvahvoja oluita valmistetaan eri puolilla maailmaa. Suomessakin tunnetaan hyvin sveitsiläis-itävaltalainen jouluolut Samichlaus Bier (14 %), jota on pitkään pidetty maailman vahvimpana lager-oluena. Yhdysvalloissa Boston Beer Company on kehittänyt Utopias-tuotteestaan parhaimmillaan 27-prosenttisen erikoisuuden.

Pohjoismaiden ennätys saavutettiin vuodenvaihteessa Tanskassa (17,6 %, Mikkeller-panimon Big Worst Barley Wine, joka tosin valmistetaan Belgiassa). Suomen vahvimmat taitavat edelleen olla 10 %:n tienoilla: Stadin Panimon Barley Wine 2001 (10,1 %) ja Huvilan Sahti (10,4 %). Nämä ovat kausituotteita. Jatkuvassa tuotannossa on Finlandia Sahti Strong (10,0 %).

Schorsch Bock 40 % Baijerista!

Skottipanimo Brewdog ei kylläkään saanut pitkään paistatella ykkössijalla. Saksalainen pienpanimo  Schorschbräu GmbH Baijerin Gunzenhausenissa on ilmoittanut valmistaneensa uuden Schorsch Bock -oluen, jonka alkoholipitoisuus on peräti 40 tilavuus-%. Bockia on valmistettu vain 500 kappaleen erä keraamisissa 0,33 litran pulloissa, jotka panimomestari on numeroinut käsin. Schorschbräulla oli myös Pingviiniä edeltänyt maailmanennätys: 31-prosenttinen Eisbock, jota tosin valmistettiin vain 200 pientä pulloa.

Suomessa ”miedon alkoholijuoman” rajaksi katsotaan 22-tilavuusprosenttia. Väkevistä viinoista Finlandia Vodkan vahvuus on 40 % ja Koskenkorvan 38 %.

Tactical Nuclear Penquin eli Taktinen Ydin Pingviini -olut on kypsytetty 14 kuukautta skotlantilaisen viskin valmistuksessa käytetyissä tammitynnyreissä. Kypsytyksen jälkeen ”pingviinit” jäädyttivät oluen kolmeen kertaan jäätelötehtaassa kolmeksi viikoksi.

Etiketissä on varoitusteksti: Tämä on äärimmäisen vahva olut. Se tulee nauttia pienissä erissä aristokraattisen välinpitämättömyyden ilmapiirissä. Tarkalleen ottaen samaan tapaan kuin nautitaan hienosta viskistä, Frank Zappan musiikista tai ystävällisen mutta rauhattoman haamun vierailusta.

Tactical Nuclear Penquin on vaikea mieltää varsinaisesti olueksi. Pikemminkin tämä ”stout” on vahva viini tai viskimausteinen likööri. Mutta kuitenkin käymisteitse valmistettu ja erikoisuutena ehdottomasti pakko maistaa.

OLUTVERKON arvio:

Tactical Nuclear Penguin, Brewdog Ltd, Fraserburgh, Skotlanti, Iso Britannia

32 %-til., kantavierre O.G. 1092 (18,8 p-%), katkeroainepitoisuus EBU, väri EBC, tumma Imperial stout,Über-Imperial stout

Kertalasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta 129 e (7,80 e / 2 cl). Maahantuoja Servaali Oy. (Eikan Pub, Järvenpää 23.01.2010)

MAAILMAN VAHVIN OLUT! Valmistaja kutsuu Pingviini-olutta nimityksellä Über-imperial stout! Väri on puolitumma, läpikuultava, punertava. Vaahdoton. Tuoksu on voimakas, makeahko. Maku on vahva, yrttimäinen, lääkemäinen, viskimäinen, viskitynnyrikypsytys tuo makuun tanniinisuutta. ”Taktinen Ydin Pingviini” on omiaan rauhallisissa, kiireettömissä olosuhteissa nautittaessa. Valmistuksessa käytetyt maltaat ovat Marris Otter, tumma kristalli, karamelli, suklaamallas sekä paahdettu ohra. Humalalajikkeet ovat Galena ja Bramling Cross.

Olut on kypsytetty 14 kuukautta skotlantilaisen viskin valmistuksessa käytetyissä tammitynnyreissä. Kypsytyksen jälkeen ”Pingviinit” jäädyttivät oluen kolmeen kertaan jäätelötehtaassa kolmeksi viikoksi.

Etiketissä on varoitusteksti: Tämä on äärimmäisen vahva olut. Se tulee nauttia pienissä erissä aristokraattisen välinpitämättömyyden ilmapiirissä. Tarkalleen ottaen samaan tapaan kuin nautitaan hienosta viskistä, Frank Zappan musiikista tai ystävällisen mutta rauhattoman haamun vierailusta.

Tactical Nuclear Penquin on vaikea mieltää varsinaisesti olueksi. Pikemminkin tämä ”stout” on vahva viini tai viskimausteinen likööri. Mutta kuitenkin käymisteitse valmistettu ja erikoisuutena ehdottomasti pakko maistaa. Aikaisemmin maailman vahvimpia oluita valmistettiin USA:ssa, jossa Boston Beer Companyn Samuel Adams Utopias oli muutama vuosi sitten maailman vahvin: 27 tilavuus-%.

Written by Toimittaja

19.01.2010 klo 12:29

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] takana on panimoiden jatkuva kilpailu siitä, kuka onnistuu valmistamaan vahvimman oluen (kts. Olutverkko). Näin ollen oluen maun voi otaksua jäävän sivuosaan. Lopullisen aineiston muodostaa siis 5297 […]

    Tykkää


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: