OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Koffin Karhua ei valmisteta missään!

with 3 comments

Keravan Koffin Karhu-tölkkejä.

Litran Karhun "Myyjä: Sinebrychoff" (yllä), pintin Karhun "Valmistaja: Sinebrychoff". © Kuva J.T. Laakso.

Sinebrychoffin uusia yhden litran vetoisia Karhu-tölkkioluita ei valmisteta missään! – Ainakin jos uskotaan tölkin etikettimerkintöjä.

Koff siirsi viime vuosisadan alkupuolelta asti Porin olutpanimolla valmistetun perinteisen ”Porin Karhun” valmistuksen pääpanimolleen Keravalle. Sinebrychoff / Carlsberg sulki 150 vuotta toimineen Porin panimon. Samalla etikettimerkinnästä poistettiin sanat ”Porin olut” ja Karhu alkoi olla ”Täyttä olutta”, jolla on ”vahva porilainen tausta”.

Litran Karhu tölkitetään Virossa Sakun panimolla. Tölkin etikettimerkinnöistä on poistettu paitsi oluen porilainen  tausta myös kokonaan varsinainen valmistaja. Ainoa tähän liittyvä merkintä on nyt: ”Myyjä: Oy Sinebrychoff Ab”.

Tilanne on kuitenkin selvitetty Koffilla tarkkaan.

– Koska tuote on tölkitetty Sakulla, emme lakien ja asetusten mukaan voi käyttää ’valmistaja’-termiä – vaikka kyse on meidän valmistamastamme oluesta, Sinebrychoffin viestintäpäällikkö Timo Mikkola selventää OLUTVERKOLLE.

– Tämä johtuu alkoholilain 7. pykälästä, jossa myös alkoholituotteiden pakkaaja lasketaan valmistajaksi. Tämän vuoksi litran Karhussa on käytetty Valviran alkoholijuomia koskevan pakkausmerkintäohjeen mukaisesti EU:ssa toimivan myyjän nimeä. Merkinnät ovat lain kirjaimen mukaan näin. Kahta valmistajaa tuotteelle ei voi merkitä.

– Mutta tosiasiahan on, että litran Karhu on sitä samaa Keravalla pantua olutta kuin on muissa pakkauksissamme, Mikkola painottaa.

Lue lisää  Karhua tölkkiin Virossa

Written by Toimittaja

15.01.2010 klo 12:04

3 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Voi keräilyä harrastavaa oluenkuluttaja-raukkaa. Varsinkin ulkomaalaiset, jotka törmäävät ensimmäistä kertaa Karhuun eivätkä tiedä taustoja!

  Tapani S.

  Tykkää

  Tapani s.

  24.02.2010 at 16:17

 2. OhHoh! Alkuperämerkinnät ovat siis tosi tärkeitä. Joku suomalainen pakkauskoneen omistaja hankkii halvalla Puolassa valmistettua edam-juustoa, pakkaa sen kilon muoveihin ja merkitsee pakkaukseen ”suomalaisen” valmistajan nimen, esimerkiksi ”Valmistaja: Häppölä Oy, Tuusula, Suomi, Finland”! Ilmankos jotkut suomalaiset juustot ovatkin niin edullisia… ja EU:n siunauksella.

  Martti Häppölä

  Tykkää

  Martti Häppölä

  22.01.2010 at 15:55

 3. Missä EU – siellä ongelma.
  – Timppa

  Tykkää

  Timppa

  17.01.2010 at 10:50


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: