OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Pääministerin pahuus – pahasti liioiteltua?

with 12 comments

Hyvän Tuomaan julkistamisen yhteydessä maanantaina (21.12.2009) julistettiin maamme pääministeri Pahaksi Nuutiksi: olutkulttuurin pahin nakertaja kuluvan vuoden aikana! Laskujemme mukaan tämä nimitys on vähintäänkin kolmas erhe peräkkäin. 

Täytyy kysellä – Tuntemattoman Sotilaan Rokan tapaan: mitäköhän ne ovat mahtaneet ajatella tällaisen valinnan tehdessään! Sananvapautta vastaan isketään nykyisin yllättävilläkin alueilla – valitettavasti myös oluen ja olutkulttuurin nimissä!

Kolme viimeisintä Pahaa Nuuttia ovat olleet virhevalintoja. Altian toimitusjohtaja Antti Pankakoski on tehnyt työtään herätellessään alkoholipoliittista keskustelua. Altia tosin tuo maahan kahta marginaalista erikoisolutta (espanjalainen Damm ja brittiläinen viskiolut Innis&Gunn), mutta ei kait voida kohtuudella vaatia, että viinatehtaan toimitusjohtajan alkoholipolitiikan pitäisi ensi sijassa suosia mietoja!

Pankakosken Viiniparlamentti-verkkopäiväkirjan nimittely virheellisesti ”Viinaparlamentiksi” on halpaa populismia, joka syntyy yrityksistä perustella perusteetonta hanketta.

Tekryn entinen toiminnanjohtaja, miellyttävän avarakatseinen Mika Pyykkö oli toinen virhevalinta Pahaksi Nuutiksi vuosi sitten. Terveyden Edistämisen Keskuksen toimenkuvaan kuuluu mitä todennäköisimmin raittiudesta puhuminen. Kansalaistoiminta, niin raittiuden edistäminen kuin juomatapojen ja olutkulttuurin uudistaminenkin on Suomessa hyväksytty ja laillinen oikeus. Ja toimintaan osallistujat voivat / saavat jopa päättää varsin pitkälle vapaasti, miten he tavoitteitaan edistävät. 

Tätä oikeuttahan kannattaisi käyttää. Vai mitä?

Oluenjuojien uhittelu raittiusintoilijoiden (”terveystalibanit”, ”terveysterroristit”, ”laskutaidottomat”) saavuttaman julkisuusmenestyksen varjossa on vastuutonta populismia, joka kohentaa henkeä samanmielisten keskuudessa nousuhumalan aikana.

Julkinen valta saa Suomessa tehdä alkoholipolitiikkaa. Onnettomiin juomatapoihimme edes itse pääministeri ei voi vaikuttaa muuten kuin hintapolitiikalla – ja siinäkin ainoastaan valmisteveroja ja arvonlisäveroja säätelemällä, ei kuluttajahintoja määräämällä – ja alkoholin saatavuutta säätelemällä. Pääministerin osuuden osoittelu tässä – sinänsä surkeassa – tilanteessa on helppo- ja halpahintaista populismia, jolle jokainen ajattelukykyinen olutsalkun rahtaaja naurahtaisi pilkallisesti, jos siitä jossain kuulisi. Siis kolmas erhe peräkkäin. 

Tarkasteltaessa Pahojen Nuuttien luetteloa voi havaita, että lähes kaikki muutkin ovat puutteellisesti perusteltuja virhevalintoja. Vain mainostoimisto SEK:n kännissä kaahailevia ääliöitä kuvannut mainoselokuva (vuonna 2000) ja valintatilanteessa nihkeää olutpolitiikkaa jo pitkään harjoittanut Alko (vuonna 2005) taitavat olla yhteiskunnallisesti nappiin osuneita nimityksiä. Alkon kohdalla ilmeisesti tällainen huomio on jopa aiheuttanut selvän käännöksen valikoima-ajattelussa. Ja taisi Pekka Puskallakin olla jokin hassu projekti keskustalaisen Terveys ry:n kanssa silloin vuonna 1999.

Jos Suomessa ei kerta kaikkiaan tehdä silmiinpistävää nakertelua olutkulttuurin kehittämistä vastaan, niin eikö Paha Nuutti kannata jättää nimittämättä. Suomessahan ei käydä vastuullista alkoholi- puhumattakaan olutpoliittista keskustelua, jossa tulisi esille monipuolisia kulttuurisia tai kansanperinteellisiä näkemyksiä. Syrjintä, virheitä peittelevä myötäsukaisuus, näkemyksettömyys ja populismi vievät harjoittajiltaan uskottavuuden.

Ettei tämä porukka vain pilaisi ”Pahoja Nuutteja” etsiskellessään olutseura Mallassaunan vuonna 1994 perustamaa hienoa Hyvä Tuomas –olutkulttuurihanketta. Ennen sitä kannattaa ehkä yrittää käydä keskustelua.

OLUTVERKON
Toimitustiimi

OLUTVERKKO 2000 – 2010 – 10 vuotta Toimintaa Oluen ja OlutKulttuurin Puolesta!
Tule mukaan!  

Written by Toimittaja

22.12.2009 klo 10:09

Kategoria(t): Olutkulttuuri, Olutverkko

12 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kylllä johtavia poliitikkoja pitää vähän muistuttaakin ja kritikoida! Ei taida muuten edetä minkäänlainen järkevä alkoholipolitiikka. Ja kun vielä pitäisi vaatia järkeä OLUTPOLITIIKKAAN…

  Tykkää

  Oluen Ystävä

  02.03.2010 at 09:05

 2. KIITOS Seijalle kuin kaivoit noi Hesarin keskustelut esille. Yleislinja tuntuu meidän kansalaisten keskuudessa olevan selvä tähän olutharrastajien näkemyksettömään touhuun. Mutta onneksi olutta voi vielä nauttia… perusteettomasta herrojen räksyttelystä huolimatta.

  Tykkää

  Savolainen Kuopijosta

  23.02.2010 at 20:28

 3. Kysymys on ideologiasta. Halutaanko ylläpitää ja sallia nykyinen ideologia toiminnassa, vai onko sille ehkä toimivampia vaihtoehtoja. Vaihtoehdoton näkemys on kaikissa tilanteissa aika onneton.

  Tykkää

  Simo Tammisto, Vantaa

  15.02.2010 at 13:07

 4. Pieleen taitaa mennä – katso vaikkapa Hesarin pikku keskustelua Vanhasen palkitsemisen seuraamuksista:

  http://www.hs.fi/keskustelu/Olutliitto+valitsi+Matti+Vanhasen+Pahaksi+Nuutiksi/message.jspa?messageID=4279593&userThreadMode=flat

  Tykkää

  Seija Hakola

  13.02.2010 at 21:33

 5. Krisse on oikeassa. Minä ainakin menen kauppaan, markettiin ja kokoan siitä hienon valikoiman erikoisia oluita ja jos elintarvikekaupan vahvuus ei riitä niin käyn tutkimassa Alkon tarjontaa.
  Molemmat ovat jo pitkään olleet aika hyvässä jamassa – hallituksen ja pääministerin toimista huolimatta.
  Tosin asun kylläkin rintamailla kaupungissa – HUOM! En ole Nurmijärveltä kuten kaimani.

  Tykkää

  Matti V.

  11.01.2010 at 13:27

 6. Olisi kyllä hyvin tärkeää, ainakin mielenkiintoista, jos selvitettäisiin, haittaako hallituksen puhumattakaan pääministerin (siis henkilön) toiminta ketään millään tavalla ja jos niin millä. Gallup: demokratiaa!

  Tykkää

  Krisse

  06.01.2010 at 19:23

 7. Hyvin tärkeää, että tämäkin ongelma nostetaan esille. Oluen arvostusta ei kohoteta teennäisellä ”arvostelulla”. Eiköhän tämäkin kaveri saa arvonimestään enemmän kunniaa osakseen kuin asennemuutoksia aikaan.

  Tykkää

  Harri Marttinen

  29.12.2009 at 19:58

 8. Mahtaako tunnetusti raittiin (= ei käytä alkoholia) pääministerin arvosteleminen auttaa saamaan maaseudun panimoille ulosmyyntioikeuksia tuotteilleen? Lähinnä vahvat erikoisoluet ovat verrattavissa paikallisiksi matkamuistoiksi. Jankuttavan arvostelun (jota kukaan muu ei kuule kuin arvostelun esittäjä(t?) itse) tilalla kannattaa ehkä kokeilla asiaperusteista vaikuttamista.

  Tykkää

  Maalaisemäntä

  23.12.2009 at 12:05

 9. Aika suoraa puhetta! Toivottavasti iskee maaliin! Hyvää, Rauhan joulua!

  Tykkää

  Matti W.

  23.12.2009 at 12:02

 10. Joo. Pitkälti samaa mieltä. Hallitushan tekee politiikkaansa ja mielistelee äänestäjiään. Äänestäjien tulee seuraavissa vaaleissa näyttää, ja nimenomaan KÄYTTÄÄ, oikeuttaan vaihtaa väärä politiikka kohti oikeaa.
  Siinä ei populismi ja räksytys auta, vaan osallistuminen keskusteluun. Vaikuttaminen.

  Tykkää

  Veroherra

  23.12.2009 at 11:44

 11. Kuka siis vastaa Suomen (alkoholi-) olutpolitiikasta? Ymmärtääkseni pääministeri on vastuussa hallituksensa politiikasta. Jos hallituksen politiikkaa katsoo puhtaasti oluen kannalta, tulee väistämättä mieleen syrjintä. Onhan mm. se hienoa, että maatilat saavat myydä kohta <=22% tuotteitaan (liköörit) ulos. Mikseivät panimot? Omasta mielestäni 22% alkoholi ei ole enää mietoa, ainakaan oluissa. Olut tuntuu nostavan päätään maailmalla ja useat ihmiset hakeutuvat mm. kursseille joissa oluen käyttöä esim. ruuan valmistuksessa suositaan. Ihmiset alkavat löytämään oluista pikkuhiljaa erilaisia makuja joita halutaan tutkia. Alkosta saa tällä hetkellä mielenkiintoisiakin oluita ja esim. omaa maahantuontia harjoittavat ravintolat rikastuttavat tarjontaa lisää. Miksi suomalaisten harrastajien / tekijöiden into pitää lannistaa heti? Tietenkin on totta, että suuri yleisö haluaa sen perusoluensa sellaisena kuin suuret tuottajat sen tekevät kustannustehokkaasti. Mutta ei kai vain juuri nuo samaiset tahot pelkää, että ihmisten makutottumukset muuttuvat ja siksi politikoivat…

  Tykkää

  A.L.vE.S

  23.12.2009 at 10:37


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: