OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Pub Angleterre sai brittien real ale -huomionosoituksen

leave a comment »

Vessu Juvonen näyttää miten syntyy 'perfect pint'. Käsittelyssä brittiläisen Greene King -panimon tynnyrissä kypsytetty Dallaglio's Heroes (4,2 %) ale. © Kuva: J.T. Laakso

Vessu Juvonen näyttää miten syntyy 'perfect pint'. Käsittelyssä brittiläisen Greene King -panimon tynnyrissä kypsytetty Dallaglio's Heroes (4,2 %) ale. © Kuvat: J.T. Laakso

Helsinkiläisen Pub Angleterren ravintolapäällikkö Vessu Juvonen on saanut arvokkaan brittiläisen huomionosoituksen huolellisesta ja oikeaoppisesta elävän real ale -oluen tarjoilusta. Cask Marque -huomionosoituksia on aiemmin myönnetty vain neljälle olutravintolalle Brittein saarten ulkopuolelle.

– Tämä tuntuu palkinnolta pitkäjänteisestä työstä. Real alea on myyty meillä jo reilut kymmenen vuotta, ja sen laadusta on pidetty aina erittäin hyvää huolta. Cask Marque -laattojen saaminen on arvokas tunnustus siitä, että olemme tehneet työmme hyvin,  Vessu Juvonen pohtii.

Käsin pumpattava real ale -hana hankittiin Pub Angleterreen vuonna 1998, heti kun real ale -tuotteiden maahantuonti Englannista Suomeen aloitettiin. Ensimmäiset hanat asennettiin Vanhan Kuppilaan, Angleterreen ja Itämerellä seilaavaan Cindarella-alukseen. Myös The Gallows Bird Espoossa, St. Urho’s Pub Ostrobotnialla ja Elannon Richard’s Pub olivat alkuvaiheista saakka mukana rakentamassa suomalaista real ale -kulttuuria. 

Real ale -pioneeri

Juvonen teki jonkin aikaa sijaisuuksia Angleterressa jo silloin. Nyt hän on vetänyt pubia kuusi vuotta ravintolapäällikkönä.  –  Tynnyrissä kypsytetty olut on tietenkin herkkä tuote ja vaatii huolellista käsittelyä, mutta meillä ei sen kanssa ole paljoakaan ollut ongelmia. Avattu tynnyri myydään sen verran nopeasti, ettei se ehdi pilaantua. Jos tuote on vahingoittunut kuljetuksen aikana, koko cask jää pois myynnistä.

– Kerran saimme kaksi tynnyriä, jotka olivat umpijäässä, Vessu Juvonen muistelee. – Mutta ne sulivat meidän +13 ºC:een kellarissa ja maistuivat sitten erinomaisilta! Onpa tynnyrissä kerran ollut toukkiakin. Se toki palautettiin panimolle.

– 11 vuoden aikana olleiden yli 500 tynnyri-alen joukossa on tietenkin useita aivan erityisen hyviä. Muistan esimerkiksi Hop Back Breweryn (Salisbury, Wiltshire) Entire stoutin, joka edelleen on paras maistamani real ale. Meillä oli sitä uudelleen jonkin ajan päästä, mutta sillä kerralla se ei ollut ihan yhtä hyvässä vedossa. Jokainen tynnyri on aina yksilö. Myös uuden pienpanimon Three Castles Breweryn (Pewsey, Wilthire) alet ovat maistuneet hienosti.

Vuodesta 1997 toimineen The Cask Marque Trust -yhteisön edustaja, lontoolaisen perhepanimo Fullersin pääpanimomestari John Keeling kävi alkukesästä tarkistamassa Pub Angleterren valikoiman real ale -laadun ja -käsittelyn. Tarkastelun seurauksena Cask Marque  on nyt Angleterren seinällä. 

vessucaskmarquelaatta– Vessu voi olla oikeutetusti ylpeä tästä loistavasta saavutuksesta! Tämä ei ole pelkästään tunnustus heidän pyrkimykselleen tarjota täydellistä tuoppia (”perfect pint”), vaan toimii myös itsenäisenä laadun takeena asiakkaille, Cask Marque -johtaja Paul Nunny kehuskelee Lontoossa. – Ravintolapäälliköt jättävät aivan liian usein huolehtimatta tarpeeksi hyvin suoraan tynnyristä (”cask”) tarjoillun oluen erityisvaatimuksista ja riskeeraavat asiakkaan tyytyväisyyden tarjoilemalla laadultaan ala-arvoisen tuopin.

Jatkuvaa laaduntarkkailua

Cask Marque -laatan myöntämisen jälkeen real ale -oluen tarjoilun laatua tullaan tarkkailemaan pari kertaa vuodessa tehtävillä käynneillä. Vuodesta 1997 alkaen järjestön edustajat ovat maistelleet yli 100000 pinttiä ja Cask Marque on myönnetty noin 5000:lle Iso Britanniassa. Saarivaltakunnassa on tällä hetkellä 36500 real ale -olutravintolaa, joissa siis on pysyvästi tarjolla yksi tai useampia cask-tuoteita. 

CaskMarqueLogo

Iso Britannian ulkopuolella Cask Marque -laattoja on nyt viisi. Akkurat Restaurant ( Hornsgatan 12, Tukholma;  av. klo 11-01, la 15-, su 18-), Oliver Twist (Repslagargatan 6, Tukholma; av. klo 11/12-01, kesällä klo 14-01),  Charlie’s Bar (Pilestraede 33, Kööpenhamina; av. klo 12/14-02) ja The Wharf  (Borgergade 16, Aalborg; av.  klo 14-24/02) sekä Pub Angleterre (Fredrikinkatu 47, Hki; avoinna ma-to 16-01, pe-la 16-02, su 18-01). 

Angleterre on toiminut olutravintolana jo vuodesta 1976 – sitä ennen samassa paikassa oli ranskalaistyylinen ruokaravintola samalla nimellä. ”Angleterre” on ranskaa ja tarkoittaa ”Englantia”. Pub Angleterre kuuluu HOK-Elannon OlutHuone-ryhmään. 

Suomessa (Helsinki, Tampere, Turku, Espoo, Vantaa, Pori, Oulu, Kuopio) on 16 olutravintolaa, joissa tarjoillaan lähes vakituisesti real ale -tynnyriolutta, parhaissa (St. Urho’s Pub, Hki, The Gallows Bird, Espoo ja  Leskinen, Oulu) jopa kahdesta hanasta.  Päivittäisen saatavuuden voi tarkistaa OLUTVERKON olutravintolasivulta.

Written by Toimittaja

01.07.2009 klo 20:49

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: